11 év, 11 nap nosztalgia: interjúválogatás@ 5. nap - Cudi Purci Booking (2014)

gazsika.jpg

Mivel idén, - ugyan rövidebb-hosszabb kihagyásokkal de, - immáron 11. éve írogatok bele az internetbe, gondoltam érdemes kicsit visszatekinteni, mit is. Összeszedtem neked tizenegyet a jelenleg sajnos elérhetetlen passzio.hu-n publikált, számomra kedves interjúkból, mert mégiscsak kérdezni a legjobb! 

A Másként keretein belül Binder Gazsival is csevegtünk virtuálisan egy velőset, szintén 2014-ben, a Prosecturáról, a Cudi Purciról, szóba került a HAW, a Torn From Earth, a Dog Attack és a Stereochrist is. Most meg csak pislogok, mert a Prosi tavaly már a 30-at is megünnnepelte, végül csak jött a lemez, Földi nyalandók (2015), elragadó, mint mindig. Purci is nagykorúvá érett, idén már 20 éves és eléggé "bevadult", hamarosan hozza az V. Desszert Feszt nyitóbáljának programját és a bérleteket, koncertmenüje meg máris tele van olyan nevekkel, mint a Delinquent Habits, a BelzebonG, a Taake, a Kampfar, a Life Of Agony, a Static-X, és a többi, és a többi. A jegyelővéten ne vacilálj sokat, mert a korai madárkák mostanság hajlamosak pillanatok alatt elröppenni, ami engem roppant mód boldogít. Amennyire tudom, a többi illetőség is éli világát, ahogy bírja, görcsök nélkül.

Bár még mindig sokszor előfordul, hogy nem sikerül belőnöm a pillanatot, mikor lenne okosabb elhallgatnom, (pedig jó pár kínos perctől megkímélhetném magam és másokat), ma már a végszót nem vállalnám át, de nincs is rá szükség, messze még a vége...

A sorozat további interjúi:

1. nap -  Don Gatto (2013)
2. nap -  The Devil`s Trade (2013)
3. nap - Igor (2013)
4. nap - The Catering Queen (2014)
6. nap - The Wedding At The Slaughterhouse (2016)
7. nap - Ann my Guard (2017)
8. nap - Stabbed (2017)
9. nap - Cojones (2017)
10. nap - Mihaszna Film (2018)
11. nap - Salvus (2019)
0. nap - Veres Gábor (2011)

Fontos! A cikkek a passzio.hu-s megjelenés kronológiai sorrendjében, változtatás nélkül, az érintettek beleegyezésével kerülnek (újra)közlésre, az adott időszak aktualitásaira reflektálnak. Kéretik ebben a kontextusban befogadni. Köszönöm a rászánt időd!

Másként - Binder Gáspár interjú (2014/05/18)

 

Kedves Gazsi, köszöntelek a passzio.hu-n, örülök, hogy végre Téged is "megszólaltathatlak". Zenekarozás, hatványozódás, koncertszervezés a fő témáink. Lassan már számon se tudom tartani, mely bandákban tevékenykedsz, segíts, kérlek!

Szióka! Azért nincs olyan sok bandáról szó, jelenleg négy zenekar van, akikkel viszonylag aktívan nyomjuk a Prosi, a HAW, a Torn From Earth és a Dog Attack...

Kezdjünk a jubilálóval, idén 25 éves a Prosectura, Te pedig, ha jól számolok, épp 10 éve kerültél a csapatba, hogy történt a nagy egymásra találás?

Ó már 11 éve, hogy felhívtak az öregek... Moldesz volt akkoriban a dobos, mindketten még Szekszárdon éltünk. Egyszer csak rám csörgött, mondta, hogy nem tudja a Fürge mellet a Prosit is csinálni és beajánlott a lendületzenekarba. Én ekkor 16 éves voltam, természetesen totál be voltam szarva, mikor először találkoztam Norbival és Tomival a központban, az óra alatt, vagy szemben vele. Mindegy, ott volt az óra is...

Ugyan már volt bandám, játszottunk is viszonylag sokat, de a Prosectura azért egy nagy, komoly kihívás volt számomra. Próbáltunk, majd egy hónappal később meg is volt az első buli, aztán kellett egy bő fél év, mire gördülékenyen ment a játék velük, megtanultam százötvenezer-hatszázhatvanhat számot és szárnyaltunk... Rengeteget köszönhetek a csapatnak, például megtanultam rendesen fogyasztani - nem ám...

Hol a lemez? Viccen kívül, mik az idei terveitek?

Melyik? Az idei tervek között szerepel, hogy "isten bizony lesz idén lemez!", meg természetesen 25 éves giga "só"!

Torn From Earth-ről legutóbb az újévi cikkben hallhattak az olvasók, mi újság a zenekarral?

Minden oké, néha találkozunk, máskor próbálunk is, aztán itt-ott játszogatunk. Picit pihentetjük a bandát. Nekem a két friss lemezes zenekar (HAW, Dog Attack) mellett most nem is férne bele, hogy annyit játsszunk, mint tavaly, de vannak tervek. Megyünk a nyáron Szerbiába, szeretnénk idén kihozni egy friss anyagot, csak ugye sok idő kell ahhoz, hogy megírjuk a legnagyobb sludge himnuszokat.

Szerencsére a HAW is újra aktív, ahogy említetted, meg is örvendeztettetek bennünket egy anyaggal, na meg jó pár koncerttel itthon és külföldön is. Milyen visszajelzéseket kaptatok a lemezzel kapcsolatban? Elég sokan írtak róla. Merre jártatok pontosan? Hogy éreztétek magatokat?

Meglepően pozitívan beszélnek a lemezről, nekünk is tetszik, de hát elég fura lenne, ha pont nekünk nem tetszene, ahhoz képest meg pláne, hogy semmit nem görcsöltünk, nem rohantunk sehova és kompromisszumokat sem nagyon kötögettünk. A koncertekkel is ez a helyzet, nem fogjuk halálra turnézni magunkat, de nem is akarjuk. Ha ráérünk, megyünk, ha nem, nem. Van négy darab elég jó fej kis Szabó a zenekar körül és a nagy Szabók nem szeretik magukra hagyni őket, azt hiszem, ez mindenki számára egyértelmű. A megjelenés óta voltunk Bécsben, Nürnbergben és Pescaraban egy klub fesztiválon. Mindegyik remekül sikerült, néha nem is értettük, hogy "most akkó' miva'?"... Természetesen volt itthon is pár remek koncert, na, majdnem elfelejtettem a pesti lemezbemutatót, úgy gondolom, hogy a zenekar történetének legjobb koncertje volt, mindenkinek köszönjük!

Én tuti nem felejtem el egyhamar! Pó bácsival a Dog Attackben is együtt zenéltek, ami szintén igen csak tevékeny banda, koncertek, album, sőt, a lemez vinylen is kijön. Hogy adódott ez a lehetőség?

Igen. Bár Barni egyik ismerőse és én is küldözgettük a lemezt kiadóknak, végül egy számunkra ismeretlen, pici, német cég az Angry Voice írt egy levelet, hogy ha nem jelent még meg vinylen a cucc, akkor ők szívesen kiadnák. Bolondság lett volna erre nemet mondani. Ha minden jól megy, júniusban ki is jön.

Hurrá! Utolsóként a Stereochristot is meg kell említeni, mi a helyzet a csapattal?

Felföldi Peti Norvégiában él, Koli nyomja a Magma Rise-t, Bolszi meg az Asphalt Horsemen-t, meg még ki tudja, milyen projektekben szerepel a srác, nehéz követni. Úgyhogy egy darabig még nem fogjuk aktivizálni magunkat, ez persze nem azt jelenti, hogy megszűnt a zenekar, csak most éppen mindenkinek más dolga van. Én úgy gondolom, hogy mindenképpen fogunk még játszani, legalábbis nagyon szeretném.

Nem mellesleg koncertszervezéssel is foglalkozol. Miért vágtál bele?

Nem volt tudatos a dolog, egyszerűen az első bandámmal magunknak csináltuk a bulikat, ami szerintem teljesen természetes, és egyszerűen tetszett, jó móka volt összehozni-összeszervezni haverokat, zenekarokat.

Mi az, amit mindenképp tudni kell a Cudi Purci Bookingról?

Nem hiszem, hogy bármit is tudni kéne róla... Elsősorban segíteni szeretnék úton lévő kis csapatoknak, természetesen mindenkinek nem tudok, ahhoz idő- és "pénz" milliomosnak kéne lennem. Egy jó ideje én próbálom csinálni (a Prosi kivételével) a saját koncertjeinket itthon és külföldön is.

Emlékszel még, mi volt az első koncert, amit leszerveztél?

A legelsõ 2000. december 06-án volt, a Dabs zenekarral csináltunk egy bulit a szekszárdi Teke sörözőben. Majd Cudi Purci néven 2003. május 31-én (talán), szintén Szekszárdon. Ez már számomra egy komoly esemény volt, játszott a Supernatural (a mai Stereochrist) és az Insane. Fergeteges történések voltak...

Gyakorlati kérdés, van valami rutin, amit követni kell egy-egy buli lekötésekor, vagy minden eset egyedi?

Igazából majdnem mindig ugyanaz a feladat. Megkeresés, egyeztetés, lebonyolítás. Nagyrészt kiszámíthatatlan, hogy mennyien lesznek (itt a kis, általában ismeretlen bandákról beszélek), hogy kijönnek-e a zsekák, elmegy-e az áram stb... De ezért szép, ha nem lenne izgi, nem csinálnám. Ez inkább csak egy komoly hobbi, nincs szponzor, nincsen hatalmas anyagi háttér, sőt, inkább semmilyen... mi oldunk meg mindent. Általában azért a zenekarok többsége képben van, mire számíthat, de próbálom úgy kommunikálni a dolgot, hogy ne érje őket meglepetés. Természetesen mi is tudjuk, hogy milyen útra kelni...

Vannak kedvenc, jól bejáratott helyeid az országban, ahová szívesen szervezel?

Van pár, például Szegedre bármikor szívesen megyek, imádom a szegedi embereket és mulatozási szokásaikat, már második éve ünnepeltem Robiék klubjában a születésnapomat... De a TFE-vel Debrecenben voltak nagyon jó koncertjeink és még sorolhatnám. Olyan helyet nem nagyon tudnék mondani, amit kifejezetten utálok, persze van, ahova többet nem csinálok bulit, de az más.

Mik azok a nehézségek, amik gyakran előjönnek?

Nagyon sok koncert van mostanában Budapesten és az egész országban, minden második ember "koncertszervező". Vannak, akiknek még annyi fingjuk sincs az egészről, mint nekem, (ez senkinek sem jó, sem a közönségnek, sem a bandáknak), holott én is csak idézőjeles vagyok... Minden napra jut egy underground buli, ez persze nem gond, viszont ne lepődjön meg senki, ha a saját eseményén négy fizető vendég van. Én sem szoktam csodálkozni, és a bukó, az bizony bukó. Amikor mi megyünk játszani akkor leginkább olyan problémák adódnak, hogy kurv*ra elkésünk, mert lazák vagyunk, ami meg a lehető legrosszabb, amikor bulit kell lemondani, mert lerobbant a busz, amit természetesen 88 milliárdért béreltünk... Amúgy tök könnyű koncertet szervezni (ezt gondolná az ember), ezért van rengeteg "foscsi" megvalósítás is.

Mely koncerteket emelnéd ki eddigi szervezői "pályafutásodból"? Mitől emlékezetes megmozdulások ezek?

Kettőt tudnék kiemelni. Az első egy borzasztó élmény... A TFE-vel a 2011-es ukrán körünk után csináltam két kinti bandának egy bulit és a Stoned Jesus nevű zenekar főnöke olyan szinten volt nagyarcú és köcsög, hogy ha nem lennék ilyen amilyen, akkor egészen Kijevig rugdostam volna a nyomorultat.

A másik, a februári M.O.D. buli. Durván 300 ember, mindenki rendesen mulat, időben kezd az összes zenekar és még sorolhatnám. Tökéletes lett volna, ha valami szarháziak nem zabálták volna meg Billyék tortáját. Itt is köszönöm mindenkinek a segítséget! A saját zenekaros bulik közül meg mindet imádom!

Nincs nagy rálátásom a szervezésre, de nem hiszem, hogy mindig hálás feladat. Mi az, ami mégis erőt ad, hogy folytasd, mi motivál?

Csak a Puffin adhat... tudod?! Meg tényleg élvezem és próbálom nem ész nélkül csinálni.

Zárásképp megosztanád velünk a koncert naptárad?

A Purci irodának egy nagyon fontos bulija lesz június 30-án, a Black Tusk játszik majd a pesti Kontrában.

A Prosival lesz pár fesztivál, majd a Punkhenger-turné egy újabb évadába csapunk bele, ami 2015 márciusáig tart és természetesen lesz jubileumi koncert is.

HAWilag megyünk a Rockmaratonra, úgy volt, hogy az ősszel körülnézünk Ukrajnában, de ez most sajnos nem jön össze a kinti helyzet miatt... Viszont van egy pótlásra váró svájci helyszínünk és pár buli itthon is várható (Szeged, Nyíregy...), ahogy az időnk engedi.

Kutya-ügyben a nyár - mint azt Barnival egyeztettük – idén rozéfröccsös próbákkal fog telni, megpróbáljuk összedobni az új anyagot. Mentünk volna egy ukrán fesztiválra június végén, de inkább most nem megyünk... Szeptember 3-14.-ig lesz egy túránk Nyugat-Európában, amit az izraeli Uksus Kids Israhell nevű punk társaság segít leszervezni, majd nyomjuk, ahogy bírjuk.

A Torn From Earth-szel is rajta vagyunk az új anyagon, csak egy szerb hosszúhétvégénk lesz a nyáron és ősszel lesz pár bulink a The Mighty Manlifterrel (mindjárt érkezik az új lemezük, nagy lesz!). Nagyjából ennyi.

A végszó pedig a Tiéd, én köszönöm, nagyon!

Inkább legyen a Tiéd és én köszönöm!

Na jó, most az egyszer, bár, csak ismételni tudom magam. Mindenki emelje meg a hátsóját és menjen koncertre, amíg teheti, ne hagyjuk, hogy a Gazsihoz hasonló elhivatottak munkája kárba vesszen...

Csipke