11 év, 11+1 nap nosztalgia: interjúválogatás@ 0. nap - Veres Gábor (2011/08/22)

wmd_20.jpg              (A WMD-vel a 17. Stagedivingon, fotó: Bende Csaba)

Nagyobb macera volt összerakni ezt a válogatást, mint gondoltam, de imádtam. Óriási köszönet a cikkek főszereplőinek, hogy ennyi év után is partnerek mindig és nem hajtanak el a *icsába soha! Téged pedig hálám üldöz, hogy velünk tartottál az úton, vissza a múltba... Ha mindenki úgy akarja, hamarosan érkezik folytatás...

Addig is álljon itt egy ráadás, amolyan  nulladik nap gyanánt, a Másként rovat első darabja, hisz mi baj lehet? Az  utolsó/első áldozat, Veres Gábor (Watch My Dying, Jolana Blastbeat, Hiinaar), akivel a tetoválóművészet rejtelmeiről , piercingekről társalogtunk a változatosság kedvéért.  Lehet korábban kellett volna ezt összehozni, mivel én is őrzök  egy "krátert"  a jobb szemöldököm sarkában, mert nehezemre esett elfogadni a tényt, hogy a piercingem ott nem érzi jól magát.  Megmosolyogtat, hogy akkoriban nem kapott még be a tetoválógép, és részemről "firkálatlanul" készült az interjú (Ha érdekel, az ámokfutásom vénségemre, a harminccal kezdődött, három éve.) Szóval így beavatottan még többet ad visszaolvasni  és záróakkordként is tökéletes. 

 A sorozat további interjúi:
1. nap - Don Gatto (2013)
2. nap - The Devil`s Trade (2013)
3. nap - IGOR (2013)
4. nap - The Catering Queen (2014)
5. nap - Cudi Purci Booking (2014)
6. nap - The Wedding At The Slaughterhouse (2016)
7. nap - Ann my Guard (2017)
8. nap - Stabbed (2017)
9. nap - Cojones (2018)
10. nap -  Mihaszna Film (2018)
11. nap - Salvus (2019)

Fontos! A cikkek a passzio.hu-s megjelenés kronológiai sorrendjében, változtatás nélkül, az érintettek beleegyezésével kerülnek (újra)közlésre, az adott időszak aktualitásaira reflektálnak. Kéretik ebben a kontextusban befogadni. Köszönöm a rászánt időd!

Másként - Veres Gábor interjú (2011/08/22)

 

Nem véletlen, hogy az interjúzást választottam fő profilomnak. Mindig is érdekelt, hogy milyen emberek azok, akik a zenéjükkel le tudnak nyűgözni. Mivel foglalatoskodnak a hétköznapokban, ki áll/ül a hangszerek, vagy a mikrofonok mögött. Vannak köztük olyanok, akik kenyérkeresőként is a honi undergroundot erősítik, róluk és tevékenységeikről szól ez a riportsorozat... Az első kérdezettet nem hinném, hogy bárkinek is be kell mutatnom, nemcsak a zenéje, a munkája sem hétköznapi.. Zenekaráról nem tudnék elfogulatlanul nyilatkozni, ezért csak egy tényt említek. Ők azok, akiket minden évben megnézek, ha lehet többször is, minden Watch My Dying koncertnek egyedülálló hangulata van. Nagy megtiszteltetés, hogy énekesüket Gaobr-t faggathattam munkájáról...

Szia! Köszönöm, hogy időt szakítasz a kérdéseimre! Mindig is érdekelt a tetoválások, piercingek világa, azonban arra nem lenne merszem soha, hogy kipróbáljam a szakmát magát. Te hogyan csöppentél a „bizniszbe”?

Kicsi korom óta rajzoltam. Ahogy felkerült rám az első tetoválás, 19 évesen, borzasztóan megtetszett a készítés folyamata. Ettől sokkal tovább nem is jutott a dolog, mert gyakorlatilag kihalásos alapon lehet bekerülni egy olyan helyre, ahol úgy tanulhat az ember, hogy közben pénzt is keres vele. Az első pár mintát otthon csináltam, haverokra, klasszikus „rotringceruza-walkmanmotor-kombóval”. Viszont, a technikai nehézségek ellenére is, már az első próbálkozásoknál lehetett látni, hogy...ezek nagyon szarok lettek...

Hogyan kerültél a La Magra Tetováló Stúdióhoz?

Előtte már évekig jártam hozzájuk, jó barátok voltunk régóta. Bánfalvi Rob volt a piercinges, az akkori Mindcontrol énekese, ő Londonba költözött, én kerültem a helyére. Na, nem énekest kerestek, ez csak véletlen egybeesés... Kezdetben csak piercingeket készítettem, de úgy másfél éve tetoválni is tanulok.

A piercingekkel kapcsolatban lenne pár gyakorlati kérdésem is, mire kell odafigyelni szúráskor?

Ez jóval összetettebb kérdés annál, mint amire pár mondatban válaszolni lehetne. A sok apró technikai dolog mellett a legfontosabb a megfelelő higiénia, és az sem utolsó szempont, hogy megfelelő ékszer kerüljön behelyezésre, amivel normálisan lehet gyógyulni.

Mely testrészek a legkényesebbek?

A szemgolyó és a herék, de oda nem szúrunk!

Francba! Folyamatosan bővül azoknak a felületeknek a száma, ahová az ember rakathat ékszert, pontosabban, mára már ott tartunk, hogy szinte bárhová szúrathatunk. Vagy vannak más, tabu területek?

Szinte tényleg bárhová lehet ékszert tenni, de teljesen más kérdés, hogy egyáltalán alkalmas-e az adott testrész arra, hogy problémamentesen „legyógyuljon” benne valami, illetve hogy tartósan benne marad-e az adott ékszer. Azt kell mondanom, hogy igen sok divatos baromságot látni mostanában. A móka kedvéért rengeteg olyan dologba belemennek az emberek, ami behelyezés után pár napig jól néz ki, aztán folyamatosan piros, kibújik a bőrből, kilökődik, stb... Sok ékszernek látható nyoma lesz, ha kiveszik. Az arcon, kétoldalt például a golyós ékszer csodaszép krátert hagy, ha egyszer kikerül... A neten több helyen látni, hogy orrcimpába, nyelvbe, ajakba helyeznek be tágítót, létezik szemhéjkarika, stb... Azért ezekről nem árt tudni, hogy maradandó elváltozásokat okozhatnak, bizonyos extrém esetekben az eredeti állapotot később, műtéti úton sem lehet visszaállítani. Azt gondolom, ezeknek az embereknek pszichiátriai gondjaik vannak. Írom ezt úgy, hogy szociális gondozó-ápoló az eredeti szakmám és pont leszarom hogy egyes „sztárpiercerek” milyen zavaros meg álművész f*szsággal próbálják igazolni ezeket az idióta trendeket.

Emlékszel még az első munkádra? Stresszesebb volt, mint egy WMD koncert?

Egy ismerősömnek készítettem ajakékszert, kb. olyan érzés volt, mintha a karját kellett volna lefűrészelnem. 13 évig egészségügyis voltam, a fejembe verték, hogy mindent úgy csináljunk, hogy ne fájjon, hát ezt itt nehéz kikerülni. Egy koncert más, ott semminek nincs hosszútávú következménye, büntetlenül lehet akármilyen hülyeséget csinálni.

Mi volt az eddigi legextrémebb feladatod?

Három hónapos baba füllyukasztása. A többiek mind maguktól mondtak igent bármire!

Mennyire divat manapság piercingeztetni?

A piercingek most már nem jelentenek akkora újdonságot, mint 5-10 évvel ezelőtt. Akkoriban azért sokkal több embert lehetett látni akár hat-nyolc ékszerrel is a fején. Annak viszont nagyon örülök, hogy az emo most már gáz a nagyon fiatalok között is, mert borzasztó volt, amikor ezek a hülyegyerekek összeszurkálták egymást mindenféle koszos cuccal az iskolai vécében meg a pláza előtt a lépcsőn. Utána meg jöttek be hozzánk duplájára dagadt arccal, hogy most mi a probléma...

Korhatáros „móka” testékszert viselni?

Testékszer behelyezéséhez 18 éves kor alatt szülői hozzájárulás szükséges. Sajnos a szülők között is rengeteg idiótával lehet találkozni, aki szemrebbenés nélkül hozza be a 12-13 éves gyereket köldökpiercingre, ilyenkor mi mondunk nemet...

Azt gondolná az ember, hogy leginkább a tizenéves korosztály körében népszerűek a testékszerek, tetoválások, tévednék?

A vendégeink kb. húsz százaléka tizenéves, de általában ők választják ki a leginkább szembetűnő ékszereket. Viszont nem ők jelentik azt a fizetőképes réteget, akikből a törzsvendégeink nagyja áll.

Mennyi idős volt a legfiatalabb és legidősebb „páciens”?

A legfiatalabb a már említett, három hónapos kislány, a legidősebb egy 70 körüli néni, mindkettőjüknek fülbevaló készült. Tetoválás szempontjából azt hiszem, úgy 60-62 volt a legidősebb vendégem. Egy hete ment nyugdíjba a fazon, azt mondta, hogy akkor belecsap a „nyuggerkedésbe” és feltetováltatta az öt unokája nevét a kézéleire. Röhögve mesélte, hogy az asszony nem is tud róla, de ennyi év után csak nem rakja ki az utcára!

Úgy gondolom, a legtöbb tetkónak van sztorija. Mi volt az eddigi legérdekesebb történet?

Nem tudom, van jó pár... Volt nálunk légiós, aki a vércsoportját varratta magára praktikus okokból, de készültek minták az örök vadászmezőkre költözött cicák-kutyák emlékére, volt, aki a pánikbetegsége elleni terápiaként jutott el hozzánk. Az igazán hajmeresztő történet mindig az, amikor valakinek k*rvára fogalma sincs, hogy mit és miért akar tetováltatni, akkor sírunk... Olyanok vannak, hogy „legyen teli az egész hátam, legyen rajta egy temető, legyen mellette egy domb... és álljon rajta egy puma!” Mondjuk, hogy „héééló”, ezen azért gondolkozz még egy picit, mire rávágja, hogy „akkor legyen mégis inkább a Herkules!”

A Tieidnek mi a története?

Van egy Opel logóm, ami trófea, egy ZFH felirat, ami azt jelenti, hogy „zenekari főhülye”, van egy rakás családi fotó. Van egy jó nagy 42-es a hátamon, ami mostanában egészül ki egy teli hátas koponyával, de erre nincs semmi mentségem, bunkó metálos vagyok, ennyi. A lábamra most készült el egy kép Kerry Kingről, ami arra utal, hogy romantikus ember vagyok, mert az esküvőmön Slayer volt a bevonuló zene, így ha ránézek Kerryre, mindig a feleségem jut az eszembe...

Maradva a tetkóknál és kicsit kapcsolódva a Watch My Dying-hoz, július 1-jén, a székesfehérvári Visions Tattoo-val közösen tető alá hoztátok az elsõ Tattoo The Sun fesztivált, olyan fellépőkkel, mint a Sleepless, a ScerrA, a Sunday Fury,Cadaveres és Ti. Honnan az ötlet?

Cadaveres-es Körmi szintén piercer, aztán egyszercsak a Powerground-os fõnök, Péter megvilágosodott, ha már kollégák vagyunk, miért ne kössük össze a két dolgot, Visions meg La Magra együtt.

Sajna, nem tudtunk jelen lenni, de azt csiripelik, hatalmas siker volt, Te hogyan értékelnéd ezt a kezdeményezést, hogy érezted Magad?

Dugig volt a Dürer, olyan 700 fő körüli nézőszámmal, ami mindenképpen jónak számít. Nagyon jó parti volt, sokan jöttek fel vidékről is, nagyon messziről is. A rendezvény sikere után gondoltunk arra a szervezőkkel, hogy jövőre megismételjük, de erre majd térjünk vissza tavasszal.

Szintén a Tattoo The Sun kapcsán, készült egy rendhagyó videó a Túladagolt időhöz. Libabőrös lettem tõle, a „vésett” szó hatalma, ugye. Miért született ez a klip?

Egy nap mentem be dolgozni, a kollégám meséli, hogy az egyik régi vendége bejelentkezett erre a tetoválásra. A hölgyet egyébként Hordós Nórának hívják és már van rajta egy rakás tetoválás. Megpróbáltam lebeszélni erről, elmondtam, hogy szerintem ez hülyeség, de hajthatatlan volt. Utána jött az ötlet, hogy jó, akkor vegyük fel az egészet. Voltak még elképzeléseim pár beállításhoz, szerencsére Nóra hajlandó volt visszajönni egy másik alkalommal és fel tudtuk venni a részeket a tükrökkel.

Maga a videó is a Te munkád, nem is az első. Mióta foglalkozol videókészítéssel? Mely zenekarokkal dolgoztál már együtt ennek kapcsán?

Igazából fõleg a WMD dolgaira jut csak időm, a Hattyúdal stúdiós videóját és a lemez felvételéről szóló 50 perces filmet készítettem, illetve koncertfelvételeket szoktam még összevágni. A Mantrának is készítettem egy klipet,  A betonon hagyom című dalra, illetve szerkesztettem és vágtam nekik egy másfél órás portréfilmet, ami három hónapig készült. Nagyon szeretek a videókkal szöszölni, szívesen csinálnám akár főállásban is.

A végén pedig muszáj megkérdeznem, mi az élet értelme?

Ha erre Galaxis-fanként kell válaszolni, akkor természetesen 42. Ha meg nem, akkor azt kell mondanom, hogy az élet egy kurv* nagy játszótér hülyéknek.

Köszönöm, nagyon!

Csipke