Ragály - villáminterjú (2022)

ragaly_promo.jpgRagály b.-j.: Gulácsi Gergely(gitár),Kocsis Csaba (dob), Kocsis Zoltán (gitár), Nagy Antal (basszusgitár), Kapuszta Tibor (ének), Lázár Bálint (billentyű), fotó: Bócsi Tamás (Negative Live Photography)

Július végén debütált a Ragály első szövegvideója. A premier kapcsán Kocsis Zoltán dalszerző, gitáros, Kapuszta Tibor énekes, és Lázár Bálint szintis osztott meg pár kulisszatitkot a dal hátteréről, inspirációkról, a banda további terveiről. A Ragály november 5-én, az Agregator szervezte Harag Napján mutatkozik be élőben, érdemes már most bevésni a naptárba!

Még elég friss a formáció, de mindannyian régóta részei vagytok a legfeketébb színtérnek, a Ragály létrejöttét újrakezdésként vagy egy új útként élitek meg?

Zoli: Igen, elég régóta, rozsdaként tapadtunk a fémzenére, és éppen itt volt az ideje egy új fémet megmunkálni, és magunkénak tudni! Újrakezdésnek semmiképpen sem nevezném! Teljesen új minden (a zene, az emberek, a hangulat stb.), jól érzem magam a Ragály zenekar tagjaként! Nem adnám senkinek semmiért, ez a miénk!

Tibi: Januárban alakultunk meg, amikor kiszálltunk Zolival (Kocsis Zotán, gitár) az Epidemicből, és Anti (Nagy Antal, basszusgitár) szinte egyből mondta, hogy szeretne együtt zenélni velünk, illetve ő szintén ex-tag a Christian Epidemicből. Részemről az elején valamiféle újrakezdésnek éltem meg, de aztán erről az álláspontról gyorsan átnyargaltunk együtt az új útra. Nyilván a zene hasonlítani fog, de hát fura is lenne, ha Zoli dallamai megváltoznának.(nevet)

Bálint: Részemről abszolút mindkettő, hiszen nemcsak zenekart váltottam, hanem hangszert is.(nevet) Nyilván többnyire új emberek, új közeg, de eddig minden nagyon pozitív, és máris teljesen olyan, mintha már évek óta együtt zenélnénk itt, a jó értelemben persze.

Június végére állt össze a végleges felállás, meséljetek, mit kell tudni a Ragály legénységéről?

Tibi: Kocsis Zoli (zeneíró és gitáros, ex-Christian Epidemic), Nagy Antal (bőgő, ex-Christian Epidemic,ex-Jatagán), Kocsis Csaba (dob, Arkas, Komodo), Gulácsi Gergely (gitár), Lázár Bálint (szinti, ex-Wrath Of Azazel basszeros) és Kapuszta Tibor (ének, ex-Wrath Of Azazel, ex-Christian Epidemic). Ha jól tudom, mindannyian zenéltünk már black/death bandában, de talán mindenki nevében beszélhetek a zenekarból, hogy ez különösen tetszik most mindenkinek közülünk.

A hazai undergroundban tevékenykedni nem mindig hálás feladat, benneteket mi motivál arra, hogy csináljátok tovább?

Zoli: Nem hálás az biztos, sok a hullámvölgy, de tudjuk, hogy mit vállaltunk be, ebben éltünk három évtizede, volt abban minden, jó s rossz is! Úgy álltunk össze, hogy lesz, ami lesz belőle, majd meg látjuk! Csak zenélni akartunk, olyan zenét játszani, ami éppen belőlünk jön, és jönni fog!

Tibi: Részemről egyértelműen a közönség és a saját szórakoztatásom a fő cél, illetve motiváció. Kíváncsian várom, mit fogunk tudni elérni, illetve kinek tetszik majd a zenénk.

Bálint: Imádok zenélni és főleg koncertezni, és ha ezt ilyen jó emberek között tehetem meg és még a közönségnek is tetszik, az tényleg igazán fasza.

Apropónk az első Ragály-szövegvideó. Mondanátok pár szót a dal inspirációiról?

Zoli: Ez a zene belőlem jött, a legbelsőmből, a lelkemből, dallamos, de mégis van benne egy csipetnyi világvége hangulat!

Tibi: Igazából Zoli átküldi nekem a számot, vagy éppen egy kezdeményt, és akkor már meg is nyílik előttem a kapu, hogy merre is haladjak az adott szöveggel. Szóval engem Zoli dallamai inspirálnak. Maga a szöveg, ahogy a címe is enged következtetni, egy megtört lélekről szól, akinek már elvette a kedvét a világ az élettől, ez mostanában különösen aktuális sajnos.

Bálint: Először én is csak a zenei alapot kaptam meg, hogy ehhez kellene szöveges videót készíteni és már akkor rettenetesen megfogott a dal, már kialakult bennem egy hangulat, hogy milyen videót szeretnék, aztán Tibi átküldte a szöveget, leültünk megbeszélni, hogy ez milyen megvalósításban illeszthető bele a koncepcióba, és ez lett a végeredmény. Remélem, sokaknak fog legalább annyira tetszeni, mint nekem.

Emellett ezerrel stúdióztok és próbáltok. EP vagy nagylemez lesz a végeredmény?

Tibi: Nagylemezt szeretnénk, de majd alakul ez, ugye legtöbbször idő és sok-sok pénz függvénye a dolog, amikből ugye tudjuk, hogy sosincs elég, haha. Az biztos, hogy minél előbb szeretnénk felvenni minél több számot, Zoli tarsolyában van jó néhány dal.

Rengetegen várják már az első Ragály-hangzót, mi az, amit már elöljáróban elárulhattok róla?

Tibi: Az biztos, hogy nem lesz egysíkú, vagy unalmas, minden szám egy picit más hangulatú.  Aki szereti a dallamosabb black/death témákat, az nem fog csalódni bennünk. A szövegek továbbra is maradnak vidámak! Viccelek…

Az első élő bemutatkozás, ha jól tudom, novemberben, az Agregator szervezte Harag napján várható. Miért szeretnétek eddig várni?

Tibi: Nos azért, mert addig fog összeállni annyira a banda, hogy az úgy szólaljon meg, ahogyan kell. Két hetente próbálunk, és ezt még tovább szeretnénk sűríteni, illetve Zolinál mindig össze-összegyűlnek a srácok, csiszolgatni a dalokat. Azt se felejtsük el, hogy júniusban lett teljes a banda Gergővel, szóval még van mit tenni-venni.

Bálint: Igen, semmiképp nem akarjuk elkapkodni, szeretnénk, ha tényleg úgy szólalnának meg a dalok, ahogy kell, ehhez viszont időre van szükség.

Mire számíthatunk még tőletek a közeljövőben?

Tibi: Szeretnénk nagyon aktívak lenni, a lehetőségekhez képest, építgetni a merchet és a színpadképünket is. Jó lenne egy promo klipet is összehozni, illetve ott az album is, aztán ha ezekkel megvagyunk, akkor jöhetnek a koncertek. Szóval most rengeteg próbát igyekszünk előtérbe helyezni, hogy ne okozzunk se magunknak, se nektek csalódást…

Oldal:

Ragály Facebook

Ragály Instagram

Csipke