Brékó, brékó! Itt az új Mögött-arculat!

facebook_profilkep_1080x1080.jpgJelentéktelen változás az univerzumban, egy világot jelentő lépés a blognak. Elkészült az új design, a megálmodója pedig nem más mint a csodálatos Waldmann Bogi (Bogiwald.art), aki nem csupán mesteri tetoválásai által tör jól megérdemelt babérokra, hanem remek lemezborítóival és pólómintáival is. Dolgozott a BIPØLARISsal, a Devoiddal, a Havannával, otthonosan mozog a keményzenei színtéren, úgyhogy egyből ő jutott eszembe, amikor kitaláltam, hogy kellene valami ikonikus vizuál a blognak, mert megérdemli. 

Büszkén tálalom az eredményt, amibe egyszerűen szerelmes lettem. Szeretném, ha Te is egy picit jobban megismernéd Bogit és a művészetét, ezért megkértem, hogy a nagy leleplezés apropóján válaszoljon pár kérdésemre. Érdemes rá odafigyelni, nekem elhiheted! 

2b.jpgHa jól tudom, már gyermekkorod óta kötődsz a képzőművészetekhez, emlékszel még, mi volt az a momentum, ami ténylegesen elindított ezen az úton?

Úgy gondolom, a nyitottságom és az érdeklődésem a téma iránt még egész kisgyerekkoromban kezdődött, amikor a szüleim kiállításokra vittek. Emlékszem, hogy volt egy kép a Nemzeti Galériában, ami előtt az elmondások alapján órákig képes voltam állni és csak bámulni. Viszont arra, hogy s mint kezdtem el a rajzolást, nem emlékszem, mert mióta az eszemet tudom ceruza volt a kezemben.

Mi az első öt szó, ami eszedbe jut, ha a saját művészeted kellene jellemezned?

Illusztratív. Elvont. Kifejező. Ellentmondások. Áramlás.

Pár éve a tetoválások világa is beszippantott, miben más a bőr, mint a papír?

Összetettebb, bonyolultabb. Teljesen máshogy tervezek meg egy tetoválást, mint egy 2D-s illusztrációt. Ilyenkor a formákat, a torzulásokat, a bőrszerkezetet, az irányvonalakat, a testalkatot, a technika adottságait stb. is figyelembe kell venni. Sokszor úgy készítem el a tetoválás tervet, hogy egy bizonyos részét ott, helyszínen „free handezek” fel, hogy tökéletesen illeszkedjenek a formák az adott emberre.

Szerinted mitől lesz egy tetoválás jó, és mi kell ahhoz, hogy valaki profi művésszé váljon a szakmában?

Amikor a biztos szakmai tudás találkozik az elhivatottsággal és egyediséggel, na, abból szoktak születni a kiemelkedő dolgok. Szerintem türelem, kitartás és a belső tűz, ami minden nap mozgat, hogy előre vigyen. Illetve, hogy úgymond sose tudjunk teljesen megelégedni az adott munkával, törekedjünk a mindig jobbra, profibbra. Talán egy kis mazochizmus(vagy őrültség?) is szükséges, hogy még akkor is nyomjuk és feszegessük a határainkat „mikor már fáj”.(nevet)

Több hazai zenekarnak is terveztél már pólómintát, lemezborítót, ha ilyen jellegű munkákról van szó, szerinted mi az, amire fontos figyelni?

A hitelességre. Amikor felkérnek egy ilyen jellegű munkára, sokszor meghallgatom azt a zenét/albumot, amire illusztrálni fogok valamit, legyen az klip, póló vagy borító design.

Számomra fontos, hogy velejéig együtt rezegjek a zenével, mielőtt nekiállok  a terveknek, hogy olyat hozhassak létre, amiről az adott zenekar szól.

Zene mint inspiráció? Nálad mi működik?

Természetesen az egyik legnagyobb inspiráció számomra a zene. Nagyon hangulat- és kedvfüggő, hogy épp milyen műfajt választok, tehát erre elég nehéz válaszolnom, mert elég széles a paletta, ami szóba jöhet. Legtöbbször metal/underground forog nálam munka közben.

Zárásul, van Waldmann Boginak küldetéstudata?

Folyamatosan fejlődni, jobbá válni szakmailag. Támogatni és népszerűsíteni az underground művészeteket is.

 Oldalak: 

Bogiwald.art Facebook

Bogiwald.art Instagram

Portfólió - Felícia Tattoo & Art