XVII. Szürkeállomány Rocktábor, Salgóbánya@2021.07.12-18. - villáminterjú Oláh "Szürke" Zoltánnal

flyer.jpg

Oláh „Szürke” Zoltán neve fogalom a Nógrád megyei rock szcénában, de országosan is ismert és elismert énekes. Zenekaraival (Dexion, Impulzus, Front, Saigon, jelenleg Szürkeállomány) négy és fél évtizede emeli magasra a klasszikus alapokon nyugvó rockzene zászlaját, de ugyanígy szívügyének érzi a feltörekvő tehetségek gondozását is. Ezért indította útjára a lassan nagykorúságát betöltő nemzetközi rocktábort Salgóbánya festői környezetében, amely idén július 12-18. között kerül megrendezésre. (Pál Szabolcs írása)

Jól számolom, hogy tizenhetedik alkalommal kerül megrendezésre a Szürkeállomány Nemzetközi Rocktábor?

Igen. Azzal együtt, hogy tavaly csak szerény körülmények között táboroztunk a pandémiás helyzet miatt... De nem akartunk leállni, mert ha kimarad egy év, utána nagyon nehéz újra elkezdeni. Sajnos az anyagi lehetőségeink szűkültek, mert több olyan cég is megszűnt a járvány okozta gazdasági helyzetben, akik több, mint tizenöt éven keresztül rendszeres támogatóink voltak.

Mennyire hatott ki az idei szervezésre a járvány? Várhatóan mennyien lesznek a táborban?

Emiatt sajnos idén sem úsztuk meg lemondások nélkül. Több felvidéki (dunaszerdahelyi, rimaszombati) érdeklődő, illetve vendégzenekar sem tudja bevállalni a táborozást határátkelési problémák miatt, pont most szigorítottak a szlovákok. Eredetileg majdnem hatvanan lettünk volna, de így csak körülbelül negyven fő várható. Biztos, hogy így is jó lesz, már csak azért is, mert kisebb létszámú csoportokban egyénenként is több időt tudnak foglalkozni a résztvevőkkel a tanárok.

Mi a menetrend, mire számíthatnak a résztvevők?

Ahogy korábban, úgy ezúttal is hétfőtől péntekig napközben és délután lesznek a különféle oktatások. Esténként örömzenélés, mindenki játszik mindenkivel. A fiatalok megtapasztalják, milyen közösségi élmény másokkal együtt játszani, a kevésbé fiatalok pedig a fiatalok lelkesedéséből gyűjtenek új erőket. Együtt tanulunk egymástól, és ez így van jól.

A tanári kar majdnem teljesen új. Bodor Jani két éve végezte el a zenei konzervatóriumot ütős szakon, nagyon jól is tanít, szeretik a gyerekek. Anno nálam kezdett a táborban 11 évesen egy Vigyinszky Máté nevű kis srác (az egykori Lúzerock nevű nagyoroszi zenekarból), ő azóta elvégezte a Póka Egon-féle Kőbányai Zenei Stúdió Zeneiskolát, most a Stula Rock Band-ben, valamint az Illés Emlékzenekarban gitározik. Fiatal kora ellenére mondhatni, befutott zenész lett, emellett Szentendrén tanít egy magániskolában, így adta magát az ötlet, hogy idén már a gitárosok oktatójaként üdvözöljük őt a táborban. Úgy volt, hogy Lukács Peta is jön, de a European Mantra dolgai miatt nem tud, viszont szándékában áll benézni, mert csak jókat hallott a táborról.

Szappanos György nemrégiben elhunyt, elismert és legendás basszusgitáros volt, sokáig tanított Nálatok. Ki van helyette?

Igen, sajnos Szappanos Gyuri barátom nemrég eltávozott, 13 évig tanított nálunk. Le voltam meredve a hír hallatán, borzalmas érzés volt. Nagyon jó és szoros barátságot ápoltunk, annak ellenére is, hogy egyéb elfoglaltságai és projektjei miatt az utóbbi pár évben a basszusgitárosok oktatását a táborban már nem tudta vállalni. Oktatói munkáját a táborban egy másik kiváló barát, zenész és zenepedagógus, Borsky Tibi vette át, aki a Szürkeállomány oszlopos tagja is.

Idén is lesz gála a pénteki és szombati napokon?

Az előzetes tervekkel ellentétben a pénteki buli Karancskesziben sajnos elmarad. Előre nem látható, önhibájukon kívüli, külső tényezők miatt az ottani szervezők nem tudnak otthont adni a rendezvénynek.

Szombaton Salgóbányán természetesen lesz gálaműsor, elkezdjük délután ötkor és estig toljuk a rockot. A táborban részt vesz egy kivételes képességű kissrác, Sztremi Ákos, aki 10 éves kora ellenére felnőtteket megszégyenítő átéléssel dobol. Nagyon ügyes, szeretném, hogy nyomjon egy szólót, majd a gitárosok és a basszusgitárosok is megmutatják, amit tanultak a hét folyamán. Végül a meghívott zenekarok játszanak majd. Németországból érkezik a Parts Band, egy egykori tarjáni ismerősöm zenekara. Régóta kint élnek a családjával, a két fia is zenél vele, biztosan üde színfolt lesz a bemutatkozásuk. Aztán Kartalról jön a FreeWorld, a nagy meglepetés pedig a Sugera Bugera Band lesz. Ők most már öten vannak, a dobos énekel is, Sugi és egy másik srác gitározik, egy csaj bőgőzik, néha pedig fellép velük egy kongás is. A saját zenekarom, a Szürkeállomány utolsó előttiként játszik, utána pedig fő fellépőként, a miskolci Atomic lép színpadra, akiket húsz év után sikerült végre leszervezni, eddig időpont egyeztetési problémák miatt többször meghiúsult a dolog.

Részletes programért és további infókért keressétek a Szürkeállomány facebook oldalát, minden érdeklődőt szeretettel várunk!