"Leírni a leírhatatlant" - elhunyt Siklósi Örs, az AWS hangja

Megrázó és végtelenül szomorú hír fogadott ma délelőtt, Siklósi Örs, az AWS zenekar énekese, tragikusan fiatalon, súlyos betegségével való hosszú küzdelme után, február 5-én elment. 

"Elmondani az elmondhatatlant, leírni a leírhatatlant. Ez az, amit most meg kell tennünk. Júniusban Örsnél leukémiát diagnosztizáltak. Megszakadt szívvel tudatjuk veletek, hogy tegnap, február 5-én társunk, barátunk, testvérünk, Siklósi Örs 29 éves korában hosszú küzdelem után távozott közülünk.
Januárban tervezett kiállni elétek és a nyilvánosság elé, hogy elmesélje a történetét a betegséggel kapcsolatban. Tavasszal készült kiadni első szólólemezét, amit kiegészített zenekaros felállással, nyáron készült volna az AWS legújabb, ötödik nagylemeze és ősztől indultak volna újra a koncertek.
Csodálatos erővel és kitartással vitte végig az egész időszakot, bátorsága és kitartása példaértékű. Elvesztése felfoghatatlan és felbecsülhetetlen veszteség. Határtalan kreativitása, dalszövegeinek mélysége, színpadi jelenlétének elsöprő energiája és karizmája pótolhatatlan űrt hagy maga után, nem csak a mi életünkben, de a magyar könnyűzene és művészet világában is.
Örs maga volt a tűz, melegszívű, szerető barát és társ. Rendkívül impulzív és inspiráló személyiség volt. Mindig lehetett rá számítani, sosem hagyott cserben senkit, elképesztően nyitott és szerető szívű ember volt. Ahogy ő szokta mondani másokra, Örs egy csoda volt.
Öleljük a családot, a barátokat és mindenkit, akinek akárcsak a dalain keresztül, de volt szerencséje megismerni Örsöt.
Búcsúzunk tőled, barátunk, szerelmünk, testvérünk, fiunk, példaképünk, Örs, Te Csoda!"

 - búcsúznak tőle zenésztársai a Facebookon olvasható közleményükben. Nehezen találom a szavakat én is, és egyáltalán nem célom a család és barátok gyászát bolygatni, de úgy érzem, nem zárhatom le ennyivel a cikket, még ha csupán futólag ismerhettem is ezt a "csoda fickót".

Magamat - akinek a fantáziáját általában nem birizgálja olyasmi, amiben nincs benne, hogy death, black vagy grind - is megleptem azzal, mennyire betalált nálam az AWS, pedig kapcsolatunk elég későn kezdődött, akkor, amikor már bőven a nagyobb termeket töltögették meg rajongóikkal. Hogy nekem mennyit adtak, talán szemlélteti az alábbi beszámoló részlet, ami még a 2018. október 13-ai Barga Negrá-s koncertjük után fogalmazódott meg bennem.  Őszinte részvétem Szeretteinek és mindenkinek, aki közel állt hozzá, rengeteg erőt kívánok, bár tudom, amikor a szív szakad, egyhamar nincs vigasz... 

Drága Örs, legyen neked könnyű a föld, sokunkból magaddal viszel egy darabot, hiányod felfoghatatlan. Az űr, amit magad után hagysz, nem pótolható. Soha. Mindent köszönök!

" Nem vagyok AWS ősrajongó, sőt, egészen 2017-ig elkerültük egymást. Az első élő élményem is szűk egy esztendős csupán, ami nem csak azért különösen kedves számomra, mert két "szerelem-bandámmal", az All But One-nal és a Sunset-tel osztoztak a színpadon, hanem mivel, ha emlékeim nem csalnak, az Akvárium KisHall-jában csendült fel élőben először a Viszlát nyár, amiről akkor még senki sem gondolta, hogy az Eurovízió nyertes honi dalaként ír történelmet...

[...] A végső átszerelés alatt ér el a felismerés, hogy 2018-ban több AWS koncerten jártam, mint Watch My Dying-on és, hogy az AWS kezd úgy működni nálam, mint a WMD. Hosszabb kihagyás után, szabályosan elvonási tüneteim lesznek. Minden alkalommal kapok valami pluszt, és ilyenkor bánom, hogy nem jutottunk el egymáshoz már jóval korábban. A körülöttem álló generációk bizonyítják, hogy a srácok képesek minden korosztályt megszólítani, akkor is, ha a mondanivaló nincs mindig beszédes képekbe csomagolva.

Az én fekete részem, akár csak az új lemez sötét oldala, direkt, zsigeri, nem kertel. A "lélekvesztőből" üvölt, Hol voltál?!, vagy "Az élet csak egy kibaszott csapda!"... A sötét énem "nullával osztható""vak, hülye""senki volt""senki most", és "senki nem lesz belőle"... De talán "menedékre" lel, tán nem csupán hallucinálja a boldogságot, "vigyáznak rá..."!

Az AWS "burokban" a kerekesszéknek mindig a színpadon, az ajándék sörnek pedig a közönségnél a helye, feltűnik, ha elveszik egy cipő, vagy épp tanúja lehetsz fontos igeneknek. Beugrik Bodor Máté (AlestormAll But One), Szivák Zsolt (Cloud9+), és Varga Gergő (ex-Wellhello) együtt "örömzenélni", dal dedikálódik minden édesanyának és vigasztal a Viszlát nyár, ha épp hatványozottan aktuális...

Nem kérem, hogy hallgass AWS-t, pláne nem, hogy szeresd, de amíg egy Barba Negrá-nyi tömeg távozik felszabadultan, vigyorogva a koncertről, a Viszlát nyár mellett pedig telt ház üvölti a Sorsforgató-t, a Budapest-et, a Temetetlen halott-at és a Hajnali járat-ot, minden rendben."

Címkék: AWS, Siklósi Örs