Óda - videóval debütál a sCompany

 Napi #légypozitív: ska, punk és Sör. Klippel mutatkozik be a budapesti hetes, alakulásról, tervekről csevegtünk egy gyorsat virtuálisan, hogy legyen mit olvasni a dal mellé!

Ha jól tudom, tavaly karácsonyra állt össze a sCompany végleges felállása.

Tombi: A banda alapkövét az Ágoston-tesók tették le (Káze – ének, Sutyu – dob, Peti – gitár), egészen konkrét elképzelés volt a felállást illetően. A klasszikus dob-basszer-gitár-ének egészül ki trombitával, szaxofonnal és harsonával. Fúvósok terén volt pár tagcsere, de decemberre összeállt a dolog.

Te és Peti a The Wedding and the Slaughterhouse-ban is illetékesek vagytok? Hogy fér össze a "mesegrind" és a ska?

Tombi: Így van, mi Petivel alapjáraton innen ismerjük egymást. Mindig is sokféle zenét hallgattunk a baráti társaságban, nem csak darálást. Sőt már anno az első TWATS feldolgozásba, az It’s My Lifeba is tettünk egy ska szerű kiállást, szóval sosem állt tőlünk messze a többi műfaj. Én már rég ki akartam próbálni magam másban is, basszerozni is nagyon szeretek a gitározás mellett, úgyhogy teljesen adta magát a dolog, mikor Peti szólt, hogy lenne egy ilyen móka.

Említetted, hogy hangszert is cseréltetek, miért?

Peti:
Eredetileg valamikor az ezredforduló hajnalán még gitáros voltam, de az évek folyamán inkább a hiányszakmák felé vettem az irányt, így átképeztem magam először dobosnak, majd basszusgitárosnak. A ska műfajban alapvetően a gitár nem tölt be domináns szerepet, inkább csak kísérő hangszerként funkcionál, így erre a feladatra kár lett volna Tombi (ska nevén: Tömb) tehetségét elpazarolni, úgyhogy arra gondoltam valami bonyolultabb feladat kéne neki. Így mindenki jól járt, mert én tudok az őrjöngésre koncentrálni, Tombi pedig ki tudja bontakoztatni a kreativitását.

A többieket is láthattuk/láthatjuk más formációkban?

A többi öt zenekartagnak jelenleg ez az egyetlen aktív könnyűzenei formációja amiben játszanak, ami mindenképp előny, hiszen így több idő marad a ska-ra. Egyébként kiváló fúvósaink a klasszikus fúvószenei világban tevékenykednek aktívan. Káze háttérmunkaként a zeneszerzésben és a fúvós szólamok hangszerelésében vállal oroszlánrészt, illetve Sutyu néha beugrós dobos az Iron Maidenben.

Tegnap érkezett az első nóta, az Óda, azt hiszem új műfajt avathatunk karantén klip alatt, szerintetek miért jó, miért kell ez?

Annyiból jó, hogy büntetlenül csinálhatunk gagyi, "low budget" klipet a helyzetre hivatkozva, viszont már kezdünk belefásulni a karantén kifejezésbe, ezért úgy döntöttünk nem is használjuk inkább. Magára a klipre nincs mentségünk, kellett egy videó, úgyhogy meglovagoltuk a hullámot.

Ti egyébként hogy töltitek az izolációt? Jöhetnek a tippek, hogy ne őrüljünk bele?

Ahogy Sörfi Pál is nagyon bölcsen megmondta, maradjatok otthon és igyatok sört!

Következő lépés?

Egy 4 dalos kislemez előfutára az Óda, ezeket szép sorban tervezzük csepegtetni az arcoknak, hamarosan jelentkezünk a következő dallal.

Távolabbi tervek, célok? Jöhet a lemez?

Pont áprilisban terveztünk volna beleállni a koncertezésbe mikor robbant a helyzet. Remélhetőleg hamar lecseng a dolog és meghívhatjuk előzenekarunknak a Streetlight Manifestot. További hanganyag rögzítése mindenképp szerepel a terveink közt, hiszen egy év alatt Káze vezetésével összetettünk 10 saját dalt. Hogy ez nagylemez vagy egyéb formában fog publikálásra kerülni az még kérdéses.

A végszót is nektek adom! Köszönöm!

Tombi: Peti ide majd ír valami frappánsat.

Peti: Valami frappáns.

Tombi: Na mindegy… nagyon szépen köszönjük az interjút!

Aktuális felállás:

Pozsonyi Kristóf - szaxofon
Ágoston István "Sutyu" - dob
Bardocz Balázs - trombita
Ágoston Péter - gitár
Bodon Bence - harsona
Tombor Tamás "Tombi" - basszusgitár
Ágoston Máté "Káze"- ének

Címkék: premier, óda, sCompany