Rajongói szemmel a COVID-19 margójára, nem csak metal fanoknak...

Igazából az akkut hipochondriában leledző énem most épp üvölt velem, hogy anno teljesen hidegen hagyott, amikor felröppentek az első hírek az új koronavírusról. Aztán a "balhéról" kiderült, hogy korántsem mű, sőt, egyre hangosabb és irtó közel került, most pedig az ajtón dörömböl, beleeszi magát a mindennapokba, mint egy kellemetlen, bosszantó, minden lében kanál szomszéd, aki meg akarja mondani, mit tehetsz, felborítja a munkarended, korlátozza a kikapcsolódási lehetőségeid, mégis hogy merészeli, mit képzel magáról?! Nálam azzal verte ki a biztosítékot, hogy belemászott a lejátszómba, felkúszott a színpadokra, hogy elvegye a zeném, a terápiám...

A március 12-én, a kormány által meghirdetett rendkívüli jogrend és veszélyhelyzet minden korlátozásával jogos önvédelem a "rossz szomszéd" elcsitítására, de mint mindennek, ennek is ára van... A vonatkozó intézkedések 7. pontja értelmében "Tilos megtartani azt a rendezvényt, amelynek létszáma zárt helyen 100 főnél több, nem zárt helyen pedig 500 főnél több. E korlátozás érvényesítése a rendező, valamint a helyiség üzemeltetőjének a felelőssége."  Úgyhogy bizony nem csak az én zeném érintett, hanem a te zenéd is. 

Nyilván világjárvány idején, józan gondolkodású emberben fel sem merül egy ilyen döntés létjogosultságának a megkérdőjelezése, engem inkább az foglalkoztat, hogy milyen hatással lesz ez a zeneiparra és mivel is jár pontosan.Találgatás helyett Görögh Atus (koncert.hu) inkább megkérdezte erről Szűcs Mihályt, a Barba Negra (Music Club &Track) vezetőjét, aki a kérdésre, hogy miként érintette szervezőgárdájukat a döntés, így válaszolt:

"Mint mindenkit: veszteséggel. És ez nem csak anyagi veszteség. Aki ezt úgy szereti csinálni, ahogy mi, akkor tudja, érzelmileg is nagyon nehéz."  Számomra fontos gondolata az is, hogy "A veszteségeinket nem ma kell felmérni – a veszteségek sajnos stabilan itt maradnak, s ez a nehéz időszak az egész 2020-as évet be fogja árnyékolni. Egy ilyen intézkedés nem csak annyi időt érint, ameddig a korlátozás van: több hónap kell utána, hogy talpra álljon a zenei piac. A jegyvásárlási kedv... Nagy kérdés az is, mennyien maradnak talpon, ki éli túl gazdaságilag a tilalmi időszakot és annak következményeit..."

Szóval egyértelmű, hogy nem te és én vagyunk itt az igazi "áldozat", ugye? 

Szűcs Mihály azt is kiemeli, hogy ebben a helyzetben "példát kellene mutatnunk a zenei piacon. Minden helyszín tulajdonosnak és zenekarnak össze kellene fognia. Figyelmesnek kell lennünk egymással és segítséget nyújtani annak, aki gyengébb lábakon áll – és emiatt kilátástalan helyzetbe kerülne. Ilyenkor nem az a fontos ki a nagyobb helyszín, fesztivál vagy zenekar. A sikeresség fontos, persze, de ma szerintem a segítségnyújtás és az együttgondolkodás a legfontosabb."

Úgy gondolom, a segítségnyújtásból te és én is kivehetjük a részünket, mind a metal.hu, mind a Hammer Concertsmind a Phoenix Music Hungary álláspontja elérhető a témában, a konklúzió közös: a turné nélkül maradt bandákat úgy tudod támogatni, ha közvetlenül tőlük, (személyesen, webshopból) vásárolsz CD-t, pólót, bakelitet, kulcstartót, poharat, bármit. Ami pedig a már megváltott jegyedet illeti, azzal teheted a legtöbbet, ha türelemmel kivárod a fejleményeket, az illetékes bookingok folyamatosan dolgoznak azon, hogy megtalálják a megfelelő kárpótlást az elmaradt/törölt koncertekért és ennek  mikéntjét, amint megvan, tájékoztatva leszel, ez ügyben a legjobb, ha az adott szervező kérését tartod szem előtt, és monitorozod az eseményoldalakat. Vonatkozik ez a Cudi Purci és Tukker bulikra is, szóval tényleg mindenki azon dolgozik, hogy a lehető legjobb megoldást találják a kialakult helyzetre, de a legfontosabb az egészség...

Úgyhogy kérlek, ne feledkezz meg róluk és arról a rengeteg emberről, aki jelenleg munka nélkül maradt, vagy már most mínuszban van. Mert bizony értük is tehetsz, nem keveset. Tájékozódj, tartsd be a higiéniai előírásokat, ha meg tudod oldani, dolgozz otthonról, minimalizáld, amennyire lehet közösségekben a jelenléted, turbózd fel picit az immunrendszered. Minél előbb szorul vissza a vírus terjedése, annál hamarabb kapják vissza az emberek a megélhetésüket, te meg járhatsz újra a kedvenc klubjaidba szórakozni. Tudom a szádba rágom, de ezt ne bagatelizáld el, kérlek. 

Csak hogy lásd, zárva tart az Ellátóház, a Szimpla, az Instant-Fogas Komplexum, vele a Robot. Az  Auróra elhalasztotta minden, a pincében tartandó koncertjét, mert úgy határoztak, hogy társadalmi szempontból az a felelősségteljes döntés, ha nem csak a 100 fő feletti rendezvények maradnak el a házban. Az S8 nem tartja meg egyik márciusi programját sem, a KVLT és a Kék Yuk is sorra törli az eseményeit, honi bandáink pedig elővigyázatosságból még azokat a vidéki koncertjeiket is lemondják, ahol garantáltan nem jelenne meg 50-nél több ember. Székesfehérváron a Nyolcas Műhely március 14-én már nem nyit ki, a Dürer Kert március 15-től határozatlan időre bezár, mindaddig, amíg a hozott rendeletek érvényben maradnak, és még sorolhatnám. Ha ezek a klubok, szervezők a megélhetésüket kockáztatják a helyzet mielőbbi stabilizálódásáért, ergo azért is, hogy te mihamarabb újra bulizhass, te miért ne vigyáznál magadra?

Köszönöm a figyelmet!

Csipke