Havi baj: Az internetes rock-metal "hobbírás" margójára...

Inaktív állapotomban is sokat gondolkozom azon, miként lehetne jobbá, minőségibbé tenni azt, amit általában rockzenei újságírásként emlegetnek a nagyok. Abba sokszor senki nem gondol bele, hogy azon is sok múlik, akiről írnak. Vegyünk például egy interjút. Mindenki magasról tesz arra, ki a kérdező, ami egyáltalán nem is probléma, a sztereotípiák ellenére jóval többen vagyunk, akik nem azért csináljuk, hogy a kérdezett sikerében sütkérezzünk, hanem beérjük azzal, hogy egyáltalán beszélgethettünk vele, akár virtuálisan, akár személyesen, és hogy ezt még olvasóközönség elé is vihetjük, megfizethetetlen, tényleg. Felsorolhatatlan mennyi boldog percet köszönhetek ennek.

Ám most megosztanék veletek pár ellenpéldát, amikor igen terhes szerep ez. Sok banda elfelejti, hogy jelenleg a legalapvetőbb reklámfelület az internetes rock-metal portálok virtuális hasábja. Ingyenes, viszonylag könnyű megjelenési lehetőséghez jutni, több formában is, és még sorban sem kell állni érte..:P 

Elég kellemetlen, a még kezdő, első interjús zenekarok között is azt tapasztalni, hogy félvállról vett, másodpercek töredéke alatt összecsapott válaszokat kap az ember, olyan kérdésekre, melyek előkészítésén órákat dolgozott, mivel információtöredékek álltak csak rendelkezésére az adott csapattal kapcsolatban. Már csak azért is, mert az igazi munka a válaszok beérkeztével kezdődik. Ideális esetben ilyenkor következik az, hogy az interjúztató újfent órákig pofoz egy másfél A4-es oldal terjedelmű szöveget, hogy az adott formáció némileg szalonképesen megjelenhessen, rosszabb esetben azt a gondolatmenetet követve, hogy ha a zenekarnak ennyit ér, akkor ugyan a szerkesztőnek miért érjen többet, úgy közli, ahogy megkapta, én lúzer módon eddig mindig az előbbit választottam.

De beszélgethetünk a zenekari hírekről is. Sok portál egyszerűen leközli az eredetit, amint kézhez kapja, van ebben azért némi jóhiszeműség is, sokan feltételezik azért, hogy legalább a saját promótálásába fektet némi energiát a zenekar. Őszintén? Általában gyorsabb megszerkeszteni önállóan az adott hírt, mint javítani az előre megfogalmazottat...De  személyes kedvencem, amikor jelzik, hogy a facebook oldalukon mindig megtalálható az összes aktualitás, szeretnék, ha kitennénk. Nos, ez azt hiszem egy pár éve létező zenekartól, akik még egy albumot sem adott ki, elég erős elvárás, nem?

Azt meg, amikor egy interjú egyetlen sajtóhibája miatt nyilvános gúny a "jutalom", ahelyett, hogy személyesen a szerkesztő felé jeleznék a problémát, nem biztos, hogy fair. 

Kicsit vicces felállás az is, amikor Te könyörögsz, már harmadszor a megkeresettnek, hogy ugyan éljen már az általad biztosított publikációs lehetőséggel az ország egyik legolvasottabb oldalán. 

Szerencsére ez az elenyésző hányad és egyébként sem általánosítok soha, Ti se tegyétek!