Másként - interjú az Ópiumbarlang szerkesztőivel (2024)

opiumbarlang.jpg

„Szar zenék, még szarabb mémek.” -felütéssel indult útjára az Ópiumbarlang még 2020-ban, de azért ez a kijelentés már jóval meg lett haladva az azóta eltelt négy évben, olyannyira, hogy április 6-án az első, a bloghoz köthető jótékonysági és szülinapi eseményre is sor kerül az Auroraban. Ennek apropóján kaptam el egy kérdezz-felelek körre a szerkesztőséget, mert akár beismerik, akár nem, az Ópiumbarlang meghatározó szócsöve lett az underground legdohosabb pincéinek, és ez ma már nem csupán annak evidencia, aki a kezdetektől követi az oldalt. Olyan organikusan működnek a srácok, mint maguk a zenekarok, akikkel foglalkoznak, és ez a fajta mentalitás az egyedüli, ami ma mű még létjogosultságot biztosíthat ebben a sokak által haldoklásra ítélt szakmában. Aki nem hiszi, járjon utána. 

Mielőtt kitérnénk a Barlang Fesztivál #24-re, meséljetek inkább arról, számotokra mit jelent az Ópiumbarlang?

Balázs: Két hülyével zenékről pofázunk, aztán néha le is írjuk.

Gábor: A jelenlegi szerkesztőség legutóbb beszállt tagja én vagyok, a ’barlanghoz való viszonyulásomat jól tükrözi, hogy ha nem ismerem meg ezt a csapatot, lehet nem is fogok neki az írásnak. Miután annak idején meginterjúvoltak, rákérdeztem, hogy hogy lehet ide csatlakozni. Írtam egy cikket, tetszett nekik…a többi történelem. Nekem rendkívül szimpatikus volt a tagok hozzáállása, és a velük folytatott kommunikáció. A mai napig nagyon sokat köszönhetek nekik, sokkal szélesebb lett a zenei látóköröm, és egyébként is jó viszonyt ápolunk, ami eléggé őszinte is. Ez a blog úgy van tálalva, mint az általunk közvetített zenék maguk.

Jó sok minden történt a négy év alatt bővült/változott a szerkesztőség, új platformra költöztetek, született egy videóinterjú-sorozat, számotokra mik az Ópiumbarlang indulása óta eltelt majd négy év legfontosabb mérföldkövei?

Balázs: Én ilyeneken sose gondolkodtam, történnek dolgok, változnak dolgok, halad minden. Vagy nem.

Gábor: A videóinterjú részt én már körülbelül 2 éve meg akartam valósítani, és itt emelném ki Vékony Balázs barátomat, aki a haveri kör egy zsebéből betoppant, belépett gitározni a Grace of Kairós-ba, bedobta, hogy a ’barlang tevékenységi körét videóinterjúkkal kellene megspékelni, illetve a feszten is ő fog fotózni. Én meg csak néztem, Marlon Brando (aka. Kurtz ezredes) szavai jutottak eszembe: „Ha lenne tíz hadosztály ilyen emberem, a gondjaink ideát rövid úton megoldódnának.”

Bemutatnátok pár szóban a jelenlegi szerkesztőgárdát?

Balázs – Írástudatlan, hozzánemértésben gazdag, alföldi hitvány.

Gábor – Interjúkirály, cikk mágus, alföldi hitvány.

Tomi – Lusta disznó, grafikus mágus, alföldi hitvány.

Another Way

Az a benyomásom, hogy manapság, a nagy információáradat zajában az olvasóknak fontos, hogy ki áll egy-egy cikk/oldal mögött. Jól látom, vagy nektek egészen más tapasztalataitok vannak?

Balázs: Szerintem tök lényegtelen.

Gábor: Nálunk nem jellemző a „sógorkoma” dolog, szóval Balázzsal értek egyet. Vannak visszatérő bandák, akik szívesen dolgoznak velünk, de nem azért, mert bennfentesek.

Mennyire beszélhetünk nálatok küldetéstudatról? Miként fogalmaznátok meg az Ópiumbarlang misszióját?

Balázs: Ez a dolog egy kicsit túl van misztifikálva. Most őszintén, ez is egy pár szász like-os oldal, aminek a cikkeit olvassák hárman. Igazából van itt egy pár száz emberes, szűk réteg, akik egymásnak irkálnak, zenélnek, szerveznek meg sz*pkodják egymást. Ami nem baj, ennek én is részese vagyok, te is, csak felesleges úgy tenni, mintha ez valami kultúrmisszió lenne. Ez csak egy olyan közeg, amit hasonló gondolkodású emberek hoztak létre, ahol jól érzik magukat.

Gábor: Beszélhetünk…furcsa a jelen világ kettőssége, mivel bármit el lehet érni ebben az információs sodrásban, viszont az emberek annyira hozzászoktak ahhoz, hogy kézbe kapnak mindent, hogy nem szívesen mennek dolgok után, talán nem is tudnak róla. Innentől kezdve a ’barlang, és a hasonló blogok feladata, hogy felhívják a figyelmet az underground zenei élet rengeteg kiváló résztvevőjére. Például, igyekszem magyar előadókat meginterjúvolni, olyanokat is, akik nagyon a perifériára esnek. Eléggé tematikusak az interjúk, inkább a csapatok bemutatásáról szólnak, kapnak még egy kis médiafelületet. Az Ópiumbarlangon nincs egy „dzsentülmenz-fotelklub”, amiben holmi sütisvilla, „ismerned kellene” - előadókkal foglalkozunk. Pláne, hogy a jelenlegi 3 szerkesztő ízlése csak bizonyos szegmensben egyezik.  Általában új lemezek, új megjelenések képzik a cikkek alapanyagát. Az ajánlók (Havi Keserv) első pár eleme is friss megjelenéseket taglal, a felsorolás többi részében pedig olyan zenéket említünk, amiket épp hallgattunk az adott hónapban.

Nagyon megtisztelő, amikor zenekarok azzal keresnek meg, hogy írjak nekik sajtóanyagot, vagy mondjuk buli - /lemez beharangozót. Ez azt jelenti, hogy valamit jól csinálunk.

Másrészt a bandák és a felkeresett személyek általában nagyon örvendenek a lehetőségnek, és ebből rendkívül jó dolgok születnek. Például az Andrea Hélivel készített interjú fordításánál rendesen meghatódtam, ennyire pozitív mondanivalót, amit ő megfogalmazott, ilyen nyitottan, ritkán hall az ember. Kár, hogy a nethasználók, beleértve engem is, keveset olvasnak. Ezért próbálom minimalizálni a cikkeket, amennyire lehet.

Exterminating Angel

Felvállaltan elsősorban olyan dolgokról írtok, ami kedves nektek. Ma is élénk vita a szakmában, kell-e negatív kritikát megfogalmazni, vagy mindenről megnyilvánulni, ami az ember útjába kerül. Szerintem egy hozzánk hasonló tematikus blognak semmiképp sem, itt más a motiváció. Ti miként vélekedtek erről? Benneteket mi motivál az írásra?

Tomi: Hármunk közül én írok a legkevesebbet a blogra, de szerintem leginkább a zene és a színtér szeretete az, ami mind a hármunkat motivál az írásban. Mivel ez egy szerelemgyerek, így nyilván arról írunk, amit érdekesnek találunk valami miatt, és nem fogunk olyasmiről cikkezni, ami amúgy nem izgatja egyikünk fantáziáját sem. Azért becsúszik néha ilyesmi, de ez egy ilyen bicikli. Az viszont szerintem kellemetlen, hogy nem lehet nem csak negatív hangvételű, de sokszor még építő jellegű kritikát sem megfogalmazni 1-1 előadó, vagy lemez irányába, vagy akár 10/7 pontot adni, mert sértődések vannak belőle, ami szerintem abszolút gyerekes, és semmilyen módon sem jó hozzáállás, ha valaki csak azokat az egyébként építő jellegű véleményeket engedi be, amelyekről Ő azt gondolja, jók. Torzul az énképe.

Balázs: Mi motivál? Hogy ne unatkozzak.(nevet)

Gábor: Tamással értek egyet, bár így is elég változatos a felhozatal, mert electro, hiphop, illetve mindenfajta rock/metal/punk alapú dolog megfordul itt, arról írunk, amiről alapvetően pozitív szemlélettel tudunk nyilatkozni. Volt, hogy éltem negatív kritikával más fórumon, meg is kaptam a lehordást. Nem tudom, a zene szerintem igazán szubjektív dolog, vagy tetszik, vagy nem. Ha valami 9 embernek tetszik, nekem nem, nem fogok a 9 ember miatt szépeket írni róla. Ilyenkor be lehet húzni a „nem értesz hozzá” kártyát, viszont a zenéhez, főleg a hallgatásához, legnagyobb részt nem ÉRTENI kell.

Na és akkor az élő. Április 6-án, az Aurorában kerül megrendezésre az első ’Barlang feszt, száz százalékban ’Barlang-kompatibilis bandákkal. Miként körvonalazódott az esemény ötlete?

Balázs: Pár éve próbáltunk Tomival az Alföldre olyan bulikat szervezni, ami nekünk is megfelel. Nem jött össze, ez lett az utódja.

Milyen szempontok alapján állt össze a fellépők listája?

Balázs: Elsősorban, hogy mi szeressük az adott formációt. Legalábbis én, mert ennek inkább én voltam a ki nem nevezett főnöke. Meg, hogy legyen ökölrázás, tesióra és bánatos bólogatás.

Gábor: Azt hiszem Balázs jól összerántotta a fellépők sorát, mi meg pláne örülünk a LanternI-jal, mert erre a nagy eseményre, egy szintén nagy eseménnyel készülünk.

LanternI

Fontos kiemelni, hogy jótékonysági rendezvényről van szó, a Hangya Közösséghez folyik majd az este bevétele. Mit lehet róluk tudni, miért rájuk esett a választás?

Balázs: Mert ők éppen a legkevésbé támogatott, vidéki menhelyekkel dolgoznak. Tudják, melyik menhelynek mikor, mire van szüksége, így ők a tökéletesek arra a feladatra, hogy azt a kevéske pénzt, amit majd összeszedünk, a legmegfelelőbben fel tudják használni.

Támogatói póló is készül eme jeles alkalomra, a Fat Cats & Blackmetal tervezésében, a póló előrendelés hamarosan zárul, de remélem, lesz még pár gazdátlan darab a helyszínen is. Terveztek még hivatalos Ópiumbarlang-merchet, vagy az ilyesmi nagy vállalás a mai időkben?

Tomi: A merchek mellé matrica is készül, meg nyilván a zsebünkben is fog lapulni belőlük 1-2 darab, viszont pólót nem készítünk pluszban, mert anyagilag megterhelő volna, még úgy is, ha én csinálok X mennyiséget. Ópiumbarlang- merch viszont várható majd, egy ideje már dolgozom a saját pólós bizniszem elkezdésén, ez lett a Fattyú Merch, az első termékem ez a támogatói póló lett a ’Barlang-szülinapra, és lesz majd egy webshop, ahol sok egyéb mellett a ’Barlang „supporter” - cuccokat lehet majd venni.

Na és mennyire lutri leszervezni ezt a bulit? Mire számítotok?

Balázs: Voltak bukkanók, de hat zenekarral egy kicsit komolyabb problémákra számítottam. A lineup-ot és az érdeklődést elnézve, én számítok a teltházra.

Gábor: Úgy gondolom elég jók a visszajezések, mivel a lineup elég változatos, és egy-két igen kuriózumszámba menő fellépő is akad.

Picit a jövőbe tekintve, hova futhat még ki az Ópiumbarlang útja? Van olyan tervetek az oldallal, amit mindenképp szeretnétek megvalósítani?

Balázs: Elsősorban, hogy ne szűnjön meg.(nevet) Ha pedig jól sikerül a feszt akkor jövőre még egy.

További ízelítők a 'Barlang Fesztivál #24 fellépőiből:

Escalate 

Haramia

Shum

Kapcsolat: 

Ópiumbarlang blog

Ópiumbarlang a Facebookon

Csipke