Shape Without Form - Megjelent a Ghost Toast negyedik nagylemeze

ghost_toast-promo_pic-2020_1.jpgFotó: Varga Tamás

A mai napon, 2020. március 3-án megjelent a debreceni, kísérletezős, instrumentális progresszív rockzenekar, a Ghost Toast negyedik lemeze, a Shape Without Form, a finn Inverse Records-nál.

Az album címe T. S. Eliot The Hollow Men (Az üresek) című verséből származik, az emberség/embertelenség, a mindannyiunkat fenyegető kiüresedés, illetve ennek elkerülésének mikéntjeit érintő témakört boncolgatja.

A dalokról röviden a zenekar tollából:

"A Frankenstein's-t zeneileg elsősorban filmzenék ihlették, a látszólag teljesen eltérő teátrális zongora intro és az azt felváltó, gyorsabb, zakatolós, matekos részek kerülnek a végén összefércelésre, ahol a főmotívumok egyesülnek.

Az Eclipse mottójának szántuk, “everything is on the move, until they all stop forever”, vagyis minden mozgásban van, amíg végleg meg nem áll.

Az Y13-at (Yankee 1-3) modern és klasszikus filmzenék inspirálták (többek között Hans Zimmer vagy John Williams szerzeményei), próbáltuk úgy megírni és hangszerelni, hogy a szimfonikus betétek és riffek jobban egybe olvadjanak, mint korábban. A hangminták a Space Men című Antony Daisies (Antonio Margheriti) által rendezett, kvázi ismeretlen sci-fi-ből származnak.

Hunt of life Jón Thoroddsenizlandi zeneszerző művének furcsa psy-dub szerű átdolgozása, a hangminták  Kelly Jenny Youtuber amatőr videójából származnak. A szöveg egy vadászó hollóról szól.

Follow mottójának azt szántuk, hogy “follow someone or something you trust, to get through the everyday chaos”, vagyis kövess valakit vagy valamit, akiben/amiben bízol, hogy túl légy a mindennapi káoszon. A cím magyarul “Kövesd”, ami egyben az egyik zenekartag gyermekkori otthonát is szimbolizálja, és számunkra a megpróbáltatásokról, küzdelmekről és továbblépésről szól.

Before Anything Happens. Mielőtt bármi történik, érdemes elmerülni a jelenben. A dal esetében a rejtett kis témákban/dallamokban.

W. A. N. T. (We are not them.): A hangmintákat George Orwell, 1984 című regényének, Michael Radford által rendezett filmadaptációjából, illetve a már említett The Hollow Men
költemény, Francis Ford Coppola által jegyzett Apokalipszis most című filmben felbukkanó soraiból kölcsönöztük, és ebben a tételben különösen hangsúlyt kapnak.

Bízunk abban, hogy a Shape Without Form, ha pillanatnyira is, de képes kiragadni hallgatóját megszokott környezetéből és segít, ha csak érintőlegesen is, de megkérdőjelezze a körülöttünk lévő világot."

A korábbi klipek mellett (Frankeinstein'sY13) ne hagyd ki az Eclipse-hez készült új videót sem!

A lemezt a Denevér Hangstúdióban keverte és masterelte Cserfalvi Zoltán (Töfi) és Boros Béla.elérhető a következő linkeken is: