Bemutatkozik a To Defy kollektíva (interjú, 2022)


to_defy_logo.jpgDesign: Kovács Melinda

Amikor év elején Sabján Bencével a Reaction fanzine kapcsán beszélgettünk, arra jutottunk, hogy az egyik legjobb dolog az undergroundban, hogy nem kell túlagyalni semmit, olyan szerepet vállalhatsz a részeként, amilyet csak szeretnél, teszem azt, ha úgy érzed, straight edge, vegan straigth edge koncerteket szerveznél, jó barátaiddal létrehoztok egy kollektívát. A To Defy Collective missziója, hogy úgy adjon valamit vissza a színtérnek, hogy hozzájuk életvitelben és stílusban közelálló külföldi zenekarokat hozzon haza, így színesítve eseményeink sorát. A kezdeményezés létrejöttéről, az itthoni sXe helyzetről, beszélgettünk Kovács Melindával (melikovacstattoo), Mészáros Lacival (ének, Escalate) és Bencével (Reaction fanizine). Első koncertjük pedig már augusztus 19-én meg is valósul, melynek keretében a Caged érkezik a budapest Riffbe kedélyeket borzolni, méghozzá az Escalate és az Exterminating Angel társaságában. A megjelenés erősen ajánlott, akkor is, ha nem vagy straight edge. 

Öröm titeket a Mögött blogon üdvözölni! Azt tudom, hogy Reaction-Bence keze igencsak benne van a kollektíva létrejöttében, kiknek lehetünk még hálásak?

Laci: Részünkről a szerencse! Bencén kívül Melindából, az egész Escalate-ből (Zidi, Ákos, Börzsi, Bandi, én) és Berciből (Liberal Youth) áll össze a csapat. Minden 110% DIY!

Készült egy szuper logó, illetve a plakátok is elérhetők már, kinek köszönhetjük a remek grafikát?

Laci: Melinda keze munkáját dicséri mindegyik kiváló design! Utalni akartunk rá a logónkban, hogy a mi koncertjeinken nincsen helye fasisztáknak, vagy rasszistáknak, sajnos itthon ezt fontos kiemelni. Így esett a választás a mongúzra, ami a kobra természetes ellensége, amit sok neonáci használ jelképéül, az X a szeme alatt meg hát… Mégis csak egy straight edge kollektíva vagyunk!

Melinda: Köszi szépen a kedves szavakat! Egyébként most - amikor a szeptemberi flyerhez is kész lettem a gorillával - realizáltam, hogy szinte csak üvöltő állatokat rajzolok, valószínű ez is tükrözi a frusztrációmat az állatokkal szemben elkövetett igazságtalanságokat illetően.

A koncertekről még beszélünk bővebben, de először meséljetek kicsit a kezdeményezés hátteréről, hirtelen felindulás szülte, vagy már régóta érlelődik bennetek az ötlet?

Laci: Fú, talán az első Escalate-turnén jött fel a téma, hogy mit is adunk vissza a színtérnek. Tök jó zenélni, de bármekkora is a unity, azért az valahol mégiscsak egy öncélú dolog, maximum indirekten van hatással a helyi közegre. Aztán láttuk, hogy jön a Dare Európába, és van egy budapesti állomásuk is. Próbáltuk megtalálni a promótert, hogy szeretnénk velük játszani, de sehol nem leltük. Már a turnét szervező agency-nek is írtam, hogy kit kellene keresnünk, amikor kiderült, hogy eltűnt az ember, akivel eredetileg beszéltek, és ha mi megcsináljuk a bulit, akkor lesz, ha nem, akkor nem. Sajnos abból a koncertből nem lett semmi, de a csapat akkor és azért jött össze, hogy a jövőben ne forduljon elő ilyen.

Bence: Azon a turnén gyakorlatilag minden este valamilyen kollektíva szervezte a koncerteket, vagy adták a helyszínt. Újvidéken a Rebuild Collective, Szófiában a Fabrika Avtonomia, Bukarestben a Filaret 16, valamint az LMA Collective Kolozsváron. Üdv nekik és köszi az inspirációt!

Melinda: Én szerettem mindig is szervezni, régebben még Veszprémben is csináltam koncerteket meg gördeszkás bulikat. Nem csak a végeredményt szeretem, hanem magát a folyamatot is. Szerintem mindegyikünk DIY arc volt egész életében, egyszerűen hozzá vagyunk szokva, hogy ha valamit szeretnénk, akkor megcsináljuk és kész, nem várunk másokra, hogy kiszolgáljanak bennünket. Az is tök jó, hogy ennyien vagyunk, és így mindenki hozzá tud tenni a dologhoz, azon a területen, amiben jártas.

Miként fogalmaznátok meg a To Defy küldetéstudatát?

Laci: Király koncerteket szervezni, király straight edge bandákkal, király arcoknak! Viccet félretéve, szeretnénk olyan zenekarokat leszervezni, amik azokat az értékeket képviselik és hirdetik, amiket mi is vallunk, de mindezt nem prédikálva és kirekesztően, hanem teljesen inkluzív módon. De úgy, hogy az is jól érezze magát, akit eltántorít a punk/hardcore színtér esetleges nihilizmusa, önpusztítása.

Bence: Igyekszünk minél többször leírni és kimondani, hogy straight edge, haha. Ez olyan, mint a taggelés. Jelzi, hogy vagyunk és itt jártunk. Nem indítottunk háborút a party arcok ellen, sőt szeretnénk együtt bulizni.

Melinda: Mivel a srácok majdnem tökéletesen foglalták össze a dolgokat az alapokat illetően, Én már csak a Not Just Boys Fun-t szúrnám be ide a 7Seconds-től! (nevet) Azt hihetné az ember, hogy erre 2022-ben már nincs szükség, de azért mégiscsak kihangsúlyoznám külön: jöjjenek a lányok is nyugodtan az összes bulira, nem lesznek lenézve, kinézve, kirekesztve! Örülnék, ha mondhatnám azt is, hogy minden korosztály, de sajnos Magyarországon a szórakozóhelyek eléggé le vannak szabályozva olyan téren, hogy sok helyre nem mehet be 18 év alatti. :/

Nem mondanám szakértőnek magam straight edge témában, úgyhogy megosztanátok pár dolgot az itthoni viszonyokról, kik a kedvenc bandáitok a hazai színtéren?

Bence: Azok az idők már rég elmúltak, amikor egy estét meg lehetett tölteni hazai straight edge zenekarokkal. Most az Escalate és Shortcut az egyetlen teljesen edge bandák. Egyébként, amikor kedvenceket választok ez nem egy elsődleges szempont. Sorrendet nem állítanék fel, íme a listám: Gear, Escalate, Touch, Exterminating Angel, Satelles. Van pár új banda, akikre odafigyelek, nagyon tetszett a Soft, az Ochra és a Sharin' demója, várom, hogy láthassam őket élőben. Illetve rettenetesen meggyőző volt élőben a Fleshprison, remélem hamarosan hallgathatunk tőlük egy demót.

Melinda: Ez most nem egyértelműen a kérdésre lesz válasz, mivel csak ugyanazt tudnám ismételni, amit Bence elmondott, de talán közvetve ide passzol a legjobban, hogy beszúrjuk a saját sXe spotify listánkat, amin rengeteg kedvenc bandánk kapott helyet – az alapoktól kezdve a jelenleg is aktív zenekarokig, XVX (vegan straight edge) vonalon is több képviselővel. Loopoljátok szét, elég király lett!

Érzek némi tartózkodást, ha a téma szóba kerül, mintha sokan azt hinnék, hogy ez egy totálisán zárt közeg, ahová csak akkor kerülhetsz be, ha magad is straight edge életmódot folytatsz. Mit gondoltok, ez egy létező dolog, ha igen mi lehet szerintetek ennek a távolságtartásnak az oka?

Laci: Igen, szerintem abszolút létező dolog. Sajnos. Nem tudom, hogy mennyi épül személyes tapasztalatokra, de úgy érzem, hogy a nagy része városi legendákon alapul, az ember kezéből sört kirúgó, és a hátába X-eket vágó huligánokról, de valószínűleg az sem tesz jót, hogy a fasiszták kisajátították maguknak ezt a dolgot itthon, és gyakorlatilag nem is volt ellenpólus. Eddig. De ugye minden negatívumhoz öt pozitív dolog kell, hogy ellensúlyozza, szóval hosszú út áll előttünk! De biztos vagyok benne, hogy buliról bulira sikerül lebontani ezeket a falakat.

Bence: Csak az lehet straight edge, aki straight edge. Másunk nincs is, amiből kirekeszthetnénk bárkit, haha. Persze ez már nem igaz, mert van egy kollektívánk és koncertjeink, de oda várunk mindenkit szeretettel. Szerintem a színtér különböző bugyrai között eddig is szabad átjárása volt annak, aki kívánta, és nem kell megijedni egy címkétől.

caged_cover.jpgHa jól tudom, eddig két esemény van lekötve, érdekesség, hogy a koncertek flyerén egy-egy veszélyeztetett állatfaj szerepel. Az augusztus 19-ei debütáló koncerté a tigris. Miért tartjátok ezt a felhívást fontosnak?

Laci: Azt hiszem, abban konszenzus van – ha nem így lenne, akkor valószínűleg a kollektívát sem csinálnánk – hogy a straight edge nem a cél, csak egy eszköz ahhoz, hogy minél inkább ki tudjuk használni a teljes potenciálunkat, amikor valamit csinálunk. A kollektíva nagy része vegán, de legalábbis vegetáriánus, ezért szeretnénk felhívni a figyelmet arra is, hogy mennyire természetesnek veszünk olyan állatok létezését, mint például a tigris. Az Amuri Tigrisnek már csak alig 400 példánya él. Mennyi állat pusztult ki, mert nem voltunk elég militánsak, nem álltunk ki értük eléggé? Ezért a legkisebb felületet is szeretnénk kihasználni, hogy ezt ne felejtse el senki. Aztán mindenki annyit tegyen hozzá, amennyit tud, vagy akar.

Mesélnétek kicsit az eseményekről és fellépőikről, ha mondjuk egy írásos meghívót kellene megfogalmaznotok, mi állna benne?

Bence: Első bulink augusztus 19-én lesz a budapesti Riffben. Tekinthető tűzijáték warm upnak. Fellép majd az Escalate, akiket szemtelenül a veszprémi Earth Crisis-nak neveztem nem rég, és azt hiszem, ezzel nem vezetek félre senkit. 100% mosh esély. Kérdés, hogy igény és kedv lesz-e? Remélem jönnek táncoslábú fiatalok. Utánuk az Exterminating Angel folytatja majd a durva riffek sorát, jóval metalosabban, kevésbé direkt breakdownokkal és egyel több bajusszal. Külföldi vendégünk az olasz Caged lesz Bolognából, akik vegan straight edge metalos hardcore-t játszanak. A négytagú csapat komoly politikai üzenetet is hordoz még emellett dalaiban. Együttműködésük az Escalate-tel másnap Bécsben folytatódik, egy újabb közös koncerttel, illetve a jövő tartogat még több közös projektet. A Riff egy szuper frekventált helyen van, a Jászain a Mekinél a föld alatt. Ott várunk mindenkit!

A második To Defy-koncert pedig szeptember 23-án lesz a Kriptában, Budapest titkos helyszínén. Nagyon örülünk, hogy együtt dolgozhatunk a Kripta kollektívával, akik egy szuper közösségi teret rendeztek be. Újra fellép az Escalate és barátaink, a Wasted Struggle, akik a legsúlyosabb furázós zenekar. Valamint lesz három külföldi vendégünk. Egyik a cseh Lifelike Prágából, akik a New Age Records klasszikus, kilencvenes-évekbeli bandáiból a kicsit kevésbé metalosabbak által lefektetett alapokból dolgoznak. Outspoken, Mean Season, Strife vonal. Szerintem nagyon jók lesznek. Aztán ott van a lengyel Foresight, akik szintén ezt a vonalat képviselik. Korábban írtam már róluk a Reactionben, bemutatkozó kislemezük kapcsán, ami egyből vinylen jelent meg a Youth 2 Youth és az Ugly & Proud Records gondozásában. A srácoknak most jelent meg a következő anyaguk, egy nagylemez, egy jóval nagyobb kiadónál, a Refuse Recordsnál. Ezt jönnek bemutatni nekünk. Végül fellép még a turnét szervező, német youth crew banda, a Remain. Szóval lesz minden, mint a búcsúban.

remain_event_cover.jpg

Mit gondoltok, miért lehetnek érdekesek a bulik a straight edge színtéren kívüli érdeklődőnek is?

Bence: Mert ez mind hardcore zene, és az a legjobb!(nevet)

Laci: Kemény zene, komoly és pozitív üzenettel, olyan bulikon, ahol senki nem fog csúnyán nézni rád, mert véletlenül megütötted, miközben ő az első sorban ácsorgott. Mi kell még?!

Melinda: Mert totálisan megváltoztathatja az életedet. Szerintem ezen a színtéren is jó pár embernek megvolt az önpusztító időszaka tini korában vagy akár később, és az a helyzet, hogy a sXe szerintem igazából egyike a kevés olyan dolgoknak, ami tőled semmilyen értéket nem vesz el, csak ad.

Milyen egyéb terveitek vannak még idénre, esetleg hosszabb távra?

Laci: Idénre már nem igen maradt semmi a tarsolyunkban, de ez még idő közben változhat! Hosszú távon természetesen minél több, kisebb/nagyobb külföldi straight edge bandát hozni, ami remélhetőleg itthon is inspirál embereket arra, hogy sXe/XVX zenekarokat csináljanak. Illetve beszélgetünk egy kisebb 1-2 napos fesztiválról, ahova tudnánk több külföldi zenekart hívni minden estére!

Részemről köszi nagyon, szokás szerint a végszó a tiétek.

Melinda: Animal Liberation! És gyertek a bulikra!

Bence: Köszi szépen a lehetőséget! Én még elmondanám, hogy a kollektíván kívül szervezek egy bulit szeptember 16-ra a Kriptába. Ideális program az elmaradt Bridge To Solace-koncert helyett. Fellép majd a bolgár Expectations, akik nagyon jó barátaim, és egy tök király zenekar. Amit játszanak, az valahol a dallamos hardcore és a dallamos metalcore közé esik, de mindenképp dallamos, haha. Az énekes srác tök jól nyomja, nincs semmi cincogás, nem fogy ki a szuszból. Nem győzöm ajánlani őket. Hazai részről a Gear és a Sharin támogatják majd őket, szóval szuper lesz és nem lesz majd két egyforma szett az este. Gyertek el!

expecto_event_cover.jpg

Oldalak:

To Defy Collective a Facebookon

To Defy Collective az Instagramon

Csipke