"Súrlódjunk és horzsolódjunk, nyeljünk egy kanál homokot!" - SKORE villáminterjú (2021)

skore_2021.jpgFotó: Szemendrey Fotó & Videó

Kedvenc szegedi "proggereim" sem tétlenkedtek a nagy izolációkban. A menetrend szerint idén érkezik a második SKORE lemez, az Immunizer tételhez készült, Rivasz Gergő által filmre vitt szövegvideó pedig már debütált is a minap. Magamhoz képest villámsebesen kaptam is  az alkalmon, és kifaggattam Brindza Tomi énekest eme remek újság kapcsán, kattanj rá te is íziben, mielőtt kihűl. Felmelegítve úgyis csak a töltött káposzta jó. 

Tomi, ezer éve! Örülök, hogy újra beszélgethetünk, van mit bepótolni. Először is, még 2019-ben megoldódott a tagcsere probléma, gazdagodtatok egy Bercivel, és az együttműködés tartósnak bizonyult, hogy bírtátok a bezárkózást?

Köszi a vendéglátást! Az új album írása még jóval a karantén előtt elkezdődött, viszont az éneket és a szöveget nagyrészt tavaly tavasszal írtam. Lehet nem szép ilyet mondani, de ebből a szempontból jól esett nekem ez a bezárkózás, sokat sétáltam, így könnyebb volt a figyelmemet a szövegen és a dallamokon tartani, nem csábulhattam el kocsmázni.

Mi volt az első dolgotok a nyitás után?

Elkezdtünk rendszeresen és összeszedettebben próbálni. Megkértem Botit, a dobosunkat, hogy vezényelje a próbákat, figyeljen a részletekre. Azóta sokkal jobban éli mindenki.

Rátérvén apropónkra, idén érkezik a második SKORE nagylemez, amiről már villant is az első dal. Ha jól tudom, már tavaly tavasszal szerettétek volna kihozni, a vírus írta felül az eredeti terveket, vagy más állt a háttérben?

Egyrészt nagyon időigényes egy ilyen volumenű anyagot megvalósítatni, másrészt az égvilágon semmi sem haladt. Konkrétan az egész telet végigpunnyadtuk, és a velünk dolgozó külső emberek is lassabban haladtak.

Kikacsintottál kicsit, (egész pontosan jó pár koncert és a never_here EP erejéig - a szerk.)  a Stabbed-be is, mit gondolsz, a velük töltött idő nyomott hagyott az új lemezen? 

Hogyne! Másfél évig szinte kizárólag Márk (Potkovácz Márk – dob, Stabbed, Watch My Dying)dalszövegei voltak az orrom előtt. Még ha a zene stílusban el is tér, tartalmilag van hasonlóság az album és a Never Here, valamint a Cyclonus szövegei között. Egy darab sort konkrétan átemeltem Márktól  az egyik dalunkba, félig poénból. Ha jól emlékszem tetszett neki az ötlet.(nevet)

A Motherland ősszel érkezik és konceptalbum lesz, akárcsak elődje, a kohéziós erő ezúttal a modernitás minden embert érintő aspektusa. Mi inspirált benneteket arra, hogy épp ezt a tematikát bontsátok ki a következő hangzón?

Az volt a fejemben, hogy ha valamiről, akkor erről érdemes írni. Rengeteg az életidegen jelenség a világunkban, ezeket igyekeztünk megfigyelni. Próbáltuk értelmezni őket, elmerülni bennük, akár külső segítség révén, és az egészet valahogy tolmácsolni.

A friss Immunizer, tematikáját tekintve, azt hiszem, arra is jól reflektál, mennyire megváltoztak a zenehallgatási szokások, és az internet adta könnyebb megosztási lehetőségek által mennyire elkényelmesedett a zenehallgató is, hisz a nálunk fiatalabb generációk már nem ülnek neki egy teljes albumnak, abszolút a zenemegosztókra bízzák magukat. A két perc hírnév kirakatában a koncepcióalbum már szinte lázadásnak számít, nem?

Ahogy engem is, szerintem bárkit könnyen beszippanthat ez a konceptalbum dolog. Ha szereted a filmeket, történeteket, miért ne élvezhetnél egy negyvenöt perces, zenével elmesélt sztorit? Ezeknek nem az a lényege, hogy bólogass rá, vagy hogy negyedjére is visszaöklendezd a refrént, ami már harmadjára is az idegeidre ment. Manapság a könnyen fogyaszthatóság az elvárás, az azonnali eredmény, visszacsatolás. Gyakran nincs is más hajtóerő. A progresszív rockzene híres mestere, Steven Wilson egyik interjújában arról is mesélt, hogy egyre több zenekedvelő fiatal lázad, és vásárol CD-t, bakelitet.    

Neked mit üzen az Immunizer?

Elsősorban önmagam helyreigazítása, és bátorítása abban, hogy ne engedjek a kirakatvilágnak, legyen erőm megkérdőjelezni azt. Mindenről lemaradunk, ha elsüppedünk a kényelmünkben, és immunissá tesszük magunkat. Súrlódjunk és horzsolódjunk, nyeljünk egy kanál homokot!

Zenei megoldásokat tekintve tán még a nem létező korlátaitokat is átléptétek, mit gondolsz, ma is fontos, hogy kompromisszummentes tudjon maradni minden, ami underground?

Persze! Én úgy örülnék, ha mindenki szabadon, megfelelések nélkül zenélhetne. Hogy lehetséges fenntartani a saját magad érdeklődését, ha nem kísérletezel?

Ezért ragaszkodtok a teljes album-formátumhoz is? Sokan úgy gondolják, ez is lejárt lemez…

Eddig mindig albumokban gondolkodtunk, mivel csak így látjuk át, hogy mit is szeretnénk átadni. Most olyan számok születtek, amik önmagukban is megállják a helyüket, ezért döntöttünk úgy, hogy dalpremierek is lesznek. Viszont az egész csak a teljes lemeznél lesz tiszta.

Gondolom, már nagyon várjátok a megjelenést, mit jelent számodra a második SKORE lemez, már, ha megengedett a további spoiler?

Szerintem többféle ízlés és korosztály találhat rajta olyan tételt, ami felkeltheti az érdeklődését. Ez nem volt szándékos, viszont így a végére, csak ennyi jut eszembe.