Mögött

Nem akarok azok közé tartozni, akik arra használják az internetes publikálási lehetőségüket, hogy alpári hangnemben porig alázzanak akár zenekarokat, akár rendezvényeket, akár bármit, aminek köze van ahhoz a közösséghez, amiről, akinek írok. Azonban, mint a legtöbben, én is indulatos vagyok. Na, erre van ez a blog, hogy rögzíthessem az elsődleges benyomásokat, és azokat a tapasztalatokat, amik nem csupán egy hobbi íróéi lehetnek. Na meg arra, hogy minden honi, vagy határon túli magyar zenekar friss híreit megosszam Veletek. Nem kell aggódni, az agymenéseimmel szemben ezek az információk lesznek túlsúlyban! :)

Friss topikok

  • Csipke(passzio): @L3G4T0: Köszönöm! Biztos vagyok benne, hogy mindenki ezen lesz! :) (2011.05.31. 18:41) Tehetségkutatás?!

HTML

Tehetségkutatás?!

2011.05.30. 18:26 | Csipke(passzio) | 8 komment

Egyszer volt, hol nem, egy lelkes leány, aki mindenképpen segíteni szeretett volna azokon a zenészeken, akiknek a mindennapi hallgatnivalóját köszönheti. Úgy érezte, hogy az írás ehhez nem elég, ezért elment vadászni, tehetségvadászni. Úgy gondolta, meg is találta az egyetlen, még hitelesnek mondható, négy fordulós versenyt. Kiállt a rendezvényéért, azt is lenyelte, hogy az általa írott cikkekkel önkényesen visszaélnek, mert jól érezte magát, elégedett volt döntéshozó társaival, hisz szinte mindegyikőjüket ismerte már rég, összhangban működtek, és ami a legfontosabb, szeretettel fogadták. De elkezdődött a show...

Már a harmadik fordulón történt olyasmi, amit senkinek sem kívánnék. Sajnos a pénteki hangosítás kritikán aluli volt, tuti, hogy ez is rátett arra, hogy a nap fő reménysége nem tudta azt nyújtani, amit elvártam volna...Nem engedhettük őket tovább. Aki tudja, hogy lehet ezt úgy tálalni, hogy mosolyogva menjenek haza, tanítson meg rá. A frenetikus alaphangulatomra rátett, hogy az esti, jól bereklámozott első koncerteken végignézhették egymást a fellépők, valamint 4-6 illuminált tizenéves. Legalább a vendégzenekarok élvezni tudták...mert ehhez vannak szokva. Én sem lepődtem meg, de azért forgolódtam éjszaka, bár lehet a meleg tette...

Nem meglepő, hogy a hiányzó álomegységek miatt elég mord hangulatban érkeztem az utolsó elődöntőre. Tudtam, hogy eszméletlen nehéz lesz, hisz 14 produkciót kell végigfülelnünk, de a helyszínre érkezve bezsongtam, mert három olyan formáció is versenyre kelt, akik közel állnak hozzám. Azzal nem lehet vitatkozni, hogy nem hogy a nap, de az egész idei rendezvény legszínvonalasabb műsorait láthattuk Tőlük. Ez nem elfogultság, hanem tény. Bizonyítékok: egyik zeneértő kistársam érezhetően zavarban volt az ominózus produkciók értékelése során, a 14. harcos pedig angolosan távozott...Megijedtek volna? Sosem derül ki. Számomra egyértelmű volt a négy továbbjutó. Aztán kopp.

A végleges döntés kvintesszenciáját értem, elfogadom. De, ha az előző három elődöntőben nem követtük ezeket az elveket, úgy gondolom, nem az utolsóban kellett volna elkezdeni, ezt ott is elmondtam. Nem hibáztatok senkit azért, hogy elsikkadtak az érveim. Egy másik, minket felülíró, és semmibe vevő lépés ugyanis szépen megadta a tanácskozás alaphangulatát...Történt vala, hogy a tehetségkutató főszervezője aznap este, fő attrakcióként, a velünk való egyeztetés nélkül felléptetett egy olyan helyi formációt, akiket az előző napi fordulón nem juttattunk tovább, korábban pedig egy megüresedett döntős pozícióba, szintén a megkérdezésünk nélkül, egy korábbi fordulóban részt vett csapatot ültetett. Azt hiszem, az ő kivételével mindenki érti, ez miért kínos, különösen számunkra.

A továbbiak már csak címszavakban...

Döntés:

Belenyugodtam az érvekbe, a kiötölt alternatíva még tetszett is. Csak a felgyülemlett feszültségek miatt belebuktunk a tálalásba. Az lett volna az ideális, ha a szervezőség azon nyomban alkalmazkodik a kialakult helyzethez, és nem az illetékesnek kell kikuncsorogni másnapra, harmadnapra, amire végül rábólintottam én is. Akkor, már aznap este mindenki negatívumoktól mentesen tér haza. Így azonban a velünk szembeni bizalom is velencei cölöpökön ingadozik. Ürömben öröm, hogy hármójuknak sikerült fellépti lehetőséget biztosítani a gálára, csak remélhetem, hogy élnek is vele! Senki nem lepődne meg azon, ha nem.

Közönségszavazás:

Részemről a másik elfogadható lépés az lett volna, (már, ha létezik ilyen), ha felülbírálhatjuk a közönségszavazást, és a trióból egyet továbbjuttatunk, döntősként. Nevetségesnek, és undorítónak tartom, hogy a nap legfelkészületlenebb csapata ilyen jogcímen jusson tovább. Főleg azok után, hogy a hihetetlenül kimért, és bántó szavaktól mentes, inkább "semmit, mint rosszat" "kritikáink" után még a "rajongóiknak" állt feljebb.

Nekik szól ez a pár sor, rólam: Nem vagyok zenész, még zeneértőnek sem nevezném magamat. De, majd öt éve nézem testközelből azt, hogyan fejlődnek, oszlanak fel, alakulnak újjá felállások. Majd öt éve nézem azt, mennyit tesznek tehetséges formációk az életben maradásért, azért, hogyha játszanak valahol, legalább öt ember meghallgassa őket. Nem tudnám megszámolni, hány koncertet hallgattam végig, hallgatóként, családtagként. Én már megtanultam, mi az a zene iránti alázat, tanuljátok meg Ti is. Valamint, nem gondoljátok, hogyha nekem feltűnik, hogy valami hamis, vagy nincs jól eljátszva, az talán épp azt jelenti, hogy tanulni kellene még, mami, nagyon sokat? ! Remélem a banda tagjai megfogadják a tanácsokat, a döntő zsűrije nem lesz ilyen elnéző, abban biztos vagyok.

Konklúzió:

Az, hogy mi a jó döntés, relatív, szubjektív, és nem megkérdőjelezhetetlen. Azt hiszem, egy fontos aspektust nem vettünk figyelembe, azt, hogy milyen emberek azok a zenészek, akik színpadra léptek, és azt, hogy mit hoz ki belőlük a jutalmazás...Remélem azoknak, akik bekerültek a döntőbe, jó kis személyiségfejlesztő tréning volt ez a hétvége, és tisztában vannak a tényleges okokkal és miértekkel! Remélem a döntőn ennek tanúja is lehetek! Akinek nem inge, annak pedig csak annyit tudok mondani: "Nem vagyunk rá méltók, nem vagyunk rá méltók!"

Nem tudom, helyes-e megadni a lehetőséget azoknak, akik kevesebbek ugyan, de lelkesek,még, és egyúttal elvenni a profik maradék, a magyar undergroundba vetett hitét...Valóban nem tehetségkutatón a helyük, de akkor hol? Mit tud nekik adni ez az ország ezen kívül??? 

A bejegyzés trackback címe:

https://mogott.blog.hu/api/trackback/id/tr402943986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZuzuP. 2011.05.31. 13:10:07

Én nem látom sok értelmét a magyarázkodásnak. Ha te "tiszta" tudsz maradni, és nem kenyered a bundázás, azt mások is látják. Ha a zenész kizárólag azért kedvel téged, hogy ezáltal nyerhet tehetséggondozót, amelyiken te is ott vagy, akkor az szégyen. A segítőkészségedért, a sok apró reklámért, a támogatásért, stb., kellene, hogy szeressen. Bizony... Ezenkívül: még nem volt olyan tehetségkutató, ahonnan mindenki elégedetten ment volna haza. Nyilván az én érdemem is, hogy azokkal a csapatokkal, akik az évek során nem jutottak be (!), mai napig nagyon jó kapcsolatban vagyok. Láss csodát, még aki rossz szájízzel távozik is, hamar megkedvel. :) Néha idő kell, hogy ne az ÉTER-t lássák bennem, hanem Zuzut... Az igazamat pedig gyakran meg kell harcolnom. Régebben, ha sérelem ért, én írásban vezettem le, valahol kipanaszkodtam magam a neten. De utólag megbántam. Rossz döntés volt, semmi jó nem sült ki belőle, csak tovább fajultak a dolgok. Ezek csupán gondolatok, és tapasztalatok...

Csipke(passzio) 2011.05.31. 13:23:54

@ZuzuP.:
Teljesen egyet értek, és ki is veszem azt a gondolatot, amire reagáltál, mert félreérthető, semmiféle negatív visszajelzést nem kaptam a srácoktól, nem fújnak rám, sőt! Félreérthető voltam, elnézést. Inkább az egyéb lehetőségek kigondolására akartam sarkallni mindenkit. :). Szerintem nem hiba, ha leírjuk a gondolatokat és tapasztalatokat, ezért is ezt a felületet választottam, nem a másikat.

ZuzuP. 2011.05.31. 13:40:15

@Csipke(passzio): Nem hiba, de ha már felvállalod, oda kellett volna megírnod, akinek, akikről szól! Ne egy blogba dugd el asszony! Vegyék a lapot, hogy akinek inge, az végre öltözzön fel... :D

Csipke(passzio) 2011.05.31. 13:42:14

@ZuzuP.: :D, Jobbnak láttam így. :DDDD Majd meglátjuk, mennyire dugódott el. ;). :D

ZuzuP. 2011.05.31. 14:19:12

@Csipke(passzio): Az érintettek nem szeretnek olvasni. Nem veszik rá a fáradtságot... Kivéve egyetlen esetet: ha nyalogatják őket. .))

Csipke(passzio) 2011.05.31. 14:23:27

Meglehet, de én máris jobban érzem magam! :DDDDDDD

L3G4T0 2011.05.31. 18:16:45

Megértem a lényeget, és remélem, hogy a döntő kárpótol minket mindenért. Én biztosan kiveszem a részemet a további yoo kapcsolatok ápolásában.

KR

Csipke(passzio) 2011.05.31. 18:41:04

@L3G4T0: Köszönöm! Biztos vagyok benne, hogy mindenki ezen lesz! :)